28.10.2015

Rakentelun hurmaa

Ohjaamosta se taas alkaa

Ilmeisesti kaikkia lentokonemallailun perinteitä kunnioittaen tämäkin projekti alkoi ohjaamosta. Heittoistuin oli häkellyttävän yksityiskohtainen, jopa sen alle oli mallinnettu jotain säilöitä tai niiden näköisiä mokkuloita. Penkki itse siis koostui noin viidestä eri palasta. Oikein kiva juttu muuten, mutta ei noitakaan ikinä näe, jos ja kun koneensa rakentaa "normaalisti".


R-varasto

Rakentelun vauhtiin päästessäni unohdin tietysti ottaa kuvia alkuvaiheista. Koettakaa kestää. Koneeseen tuli rakentaa kolme pommiluukkua, joista keskimmäinen ja isoin oli tietysti heittämällä kasassa. Nuo sivukuilut taas... No, niiden kanssa saikin säätää vähän ja niiden paikoilleen siististi saaminen ei oikein ottanut onnistuakseen. Luotan siihen, että kaiken oudon saa naamioitua jotenkuten - jos ei muuten niin liimaan luukut kiinni niin sitten salaisuuteni ovat ainakin turvassa.




Moottorien ilmanottoaukkoihin tuli (rungon sisään) todella hassun muotoiset ilmanohjaimet. Jouduin pyörittelemään niitä käsissäni aika moneen suuntaan ja monin päin, kun en ollut varma, kumpi tulikaan kummalle puolelle. Järkyt railot noista silti jäi, mutta kaipa ne myöhemmin paikalleen laitettavat katteet piilottaisivat nuo?

Laskutelinekuilutkin olivat kaksi suurta laatikkoa. Niiden sovituksen kanssa ei sentään tullut ongelmia. Vielä.




Rumpulipasmoottori

No minusta nuo moottorisuuttimet näyttivät jonkun rynnäkköhaulikon rumpulippaalta... Tiedä kanssa noista moottorien ohjaussuuttimista, miten oikein ne nyt menivät. Ohjeista ei ollut hirveästi apua mutta päätin, että ne saisivat olla dynaamisessa tilassa tai jotain muuta, millä ehkä ovelat vipotinasennot voisi tekoselittää.



Tässä vaiheessa löin, kuten ohje kehotti, rungon kasaan ja pistin teipit puristamaan puolikkaita yhteen. Liimasin vielä alanokkaan pari anturia ja jätin koneenraakileen yöksi kuivumaan. [70]



Jatkoin seuraavana iltana innokkaasti takasiivistä. Ne olivat mukavan ongelmattomat liiskata kasaan ja paikoilleen. Pommikuiluihin (kuvassa pääkuilu täynnä ja sivukuilut tyhjänä) liimasin ripustimet ilman pommejaan. Päätin, että maalaisin koneen suunnilleen tässä tilassa ja kiinnittäisin luukut, päälaskutelineiden pyörät ja nokkalaskutelineen vasta sitten.

Näin toimimalla maalaaminen olisi helpointa ja huomattavasti vähemmän virhealtista. Ainakin viime kerralla avoimien luukkujen kanssa kynäruiskuttelu oli vähän mitä oli. Kokeilemalla tämäkin selviää.



Kovin on scifistisen näköinen suutinosasto

Kun kerran olin päättänyt lähestymistapani, pohjamaalasin koneen (VSP 73610). Seuraavaksi maalaisin ohjaamon kuomuineen ja kävisin maalaamaan oikeasti. Maalikuvio tulee olemaan harmaasävyinen, koska mitenkäs muutenkaan... [110]


21.10.2015

Varjojen kutsu eli Projekti VI/15

Raptor

Otsikosta huolimatta en nyt rutise Dosboxilla pyöritettävästä (vängästä) Apogeen julkaisemasta vuoden 94 pc-pystyskrollerista. Ehkä minun pitäisi, mutta jätetään se paremmalle ajalle. Pidin itse Tyrianista paljon enemmän, mutta asiaan..

Boksi

Kaivoin lodjun avattavakseni ja ihmettelin, kun se oli niin paljon edellisiä lennokkilaatikoita kookkaampi. Ennakko-odotukseni olivat samassa linjassa N/AW A-10A ja F-16A -mallien kanssa eli parista hassusta palasta yksiaukeamaisen ohjeen kanssa rakennettava lennokki ilman pommeja. Eipä siinä, olin miettinyt pommiluukkujen kiinnipitämistä ihan koneen stealth-henkisen profiilin nimessä.



Sisältö

Ohjelirpake oli ensimmäinen yllätys: tuohan oli monisivuinen ja -osainen. Kuvien perusteella pommikuiluihin saattaisi olla jopa pommeja mukana. Siirtokuvat näyttivät siirtokuvilta, minä noihin osaa mitään sanoa.



Palasia oli pakattu mukaan neljä rangallista plus läpinäkyvät. Järkyttävää kyllä, jotain aseitakin oli erehtynyt mukaan. Mitä peliä tämä nyt taas oli?



Olin kyllä positiivisesti yllättynyt edellisten kahden jälkeen. Koneen runko kyllä näytti ihan mielettömän isolta, taas edellisiin verrattuna. Tässä vaiheessa näytti kivalta, mutta enköhän minä taas pääsisi sotkemaan tai koheltamaan ihan normaaliin tahtiin...

14.10.2015

Valmista: Projekti V/15

Sienar Fleet Systems TIE Interceptor


Epämääräisten merkintöjeni mukaan tähän pikaprojektiin kului 203 minuuttia tehokasta työaikaa. Lähemmäs kolme ja puoli tuntia siis. Erityisesti pilotin ja Torjuntahävittäjän itsensä maalaamiseen tästä meni pari tuntia, näpräämiseen ja kokoonpanoon ei juuri mitään. Viimeinen lisätunti meni siis jalustan kanssa puljaamiseen. Ehkä tuo on ihan hyvä suhde ajankäytölle, varsinkin kun olin ensimmäistä kertaa rakentamassa yhtään mitään tyhjästä.

181st Imperial Fighter Wing











7.10.2015

Propellihatun tukijalkaviritelmäaliprojekti

Mallin sinänsä valmistuttua minua jäi vähän kaihertamaan se, ettei tuolle ollut mitään paikkaa nököttää. Lentokoneilla on laskutelineet, tankeilla telaketjut, mutta TIEn seisottaminen siivillään ei ole oikein kaunis idea. Siispä...

Palalaatikolle!

Kaivelin epämääräistä tuhatlaatikkoani ja koesovittelin TIE:tä erinäisten palojen päälle. Sitten silmiini osui jonkun saksalaisen vaunun telakenkäranka, jonka keskusrinkula sopi ohjaamokapselin tueksi kuin moottorisaha vihollisen mahaan. Naksin yhden irti ja jatkoin koesovittelua sen kanssa.

Yllättäen samaisen rangan telakenkäosa sopi jotenkin kivan oloisesti laihasta donitsista töröttävään tangonpätkään. Kokeilin sitten kahta niin, että saisin jonkunlaisen "jalan" aikaan. Idea vaikutti toimivalta. Vastapääksi olin löytänyt patteripantterista jonkun epämääräisen laatan, mutta telakengänosien liimaaminen siihen suoraan ei vaikuttanut tukevalta. Napsin sitten toisen rinkulan ja pyörittelin palasia sormissani ja päätin, että näillä aloitettaisiin.




Ennen kiinniliimaamista veistin telakengistä kaikki paitsi yhdet ohjainläpyskät. Niihin tai niiden kautta voisin lisätä jotain epämääräistä greeblausta tähän viritelmään. Ei tästä mitään Fine Model -teosta olla tekemässä, vaan jotain, mikä olisi tyhjää parempi. [155]


Roina

Eipä tuossa sitten ollutkaan muuta kuin koko roskan täyttäminen pienillä paloilla. Napsin siis kouraani muutamia sopivan näköisiä palasia ja rullan metallista kukkiensidontalankaa kaapeleita / johtoja varten.


Tunkin pohjalevystä tulisi hyvä näyttö tjsp


Porasin pariin palaseen (palautuspyörän puolikas ja satunnaismötikkä) pienet reiät kaapeleita varten. Näihin tungin sitten yhteensä vajaan tusina kappaletta kutakuinkin samanmittaista langanpätkää ja pikaliimasin paikoilleen. Päätin hetken mielijohteesta, että yksinään kulkevien johtovetojen asemesta käyttäisin näitä johtokimppuina. Ehkä toisin olisi voinut olla myös hyvä, mutta nyt mielessäni oli jonkunlainen telakointiteline tai latausasema tai sen suuntainen rakennelma.



Koristehelma

Tässä vaiheessa nuo pohjalaatan aukot kaipasivat viimein täyttämistä, joten rupesin veistelemään muovisuirosta kutakuinkin oikean muotoisia ja -kokoisia palasia. Näiden tueksi liimasin poikittain pienen levyn (kts. kolmas kuva tästä alaspäin) niin, että täytepalat eivät olisi kiinni vain ja ainoastaan epämääräisen sivupintansa kautta.
Leikkelin myös tukilaitoksen sivuja varten muovisuirosta helmat. Tämän tarkoitus oli tietysti antaa pohjapalikalle selkeä muoto. Sekään ei ollut muodoltaan täydellinen, mutta tulisi korjaantumaan vähän myöhemmin.




Huimat aukot ja kuopat kittasin Tamiyan kitillä, joka rupesi kuivahtamaan loppuvaiheessa. Eipä siitä olisi mitään haittaa kun sen kuivumisen jälkeen olisin joka tapauksessa hiomassa turhia pois.



Viimeiset roippeet

Läiskin vielä muutaman palasen kiinni vastatäytetylle ja vapaalle alalle. Tukirakenteen toiseen "jalkaan" pistin täytteeksi noita Panzerien työkalukiinnikkeitä ja periskooppien suojapalasia. Toiseen taas pistin hetken hulluudessa pätkäistyn telapyörävarren (mikä lie oikea nimi tälle kääntösauvajousituksen osalle) ikään kuin hydrauliseksi kilkkeeksi. Tiedä sitten, tuleeko tuostakaan mitään fiksun näköistä kun tekele on maalattu. [190]



Koomisinta tässä kaikessa on, että tämän viritelmän rakenteluun on mennyt ihan mieletön määrä aikaa verrattuna projektin tähteen. Enkä ollut edes suunnitellut tekeväni mitään!

Maali

Otin ja oikaisin tässä vaiheessa 24h eli ruiskuttelin ensin pohjamaalin (VSP 73601 Grey Primer) ja kutakuinkin heti sen päälle (pienen puhaltelun jälkeen) harmaata maalia (VMA 71120 USAF Medium Grey). Tuo nyt sattui olemaan samaa sävyä Interceptorin kanssa, joten säistämisen olisi syytä tehdä jonkunlaista eroa. [200]


Koska aika on ollut kortilla viime aikoina, lievästi sanottuna, ehdin viimeistellä telineen vasta toista viikkoa maalaamisen jälkeen. Litkutin sen aika ankarasti sillä samalla VMW:llä kuin Interceptorinkin. Pienen kuivattelun jälkeen mattalakkasin koko roskan ja päätin, että nyt sai riittää. [203]



Olin kyllä miettinyt aika pitkäänkin, että olisin maalannut jotain lamppuefektejä tai näyttöruutuhenkisyyksiä. Tulin kuitenkin siihen lopputulokseen, että ne olisivat vain ryöstäneet huomion pois mallista ja se ei ollut tämän jalustapalikan tarkoitus. Joskus pitää vaan osata lopettaa ajoissa ;)