25.8.2018

8


Aika on hassu juttu

Ei siitä nyt niin kauaa ole kun itse täytin kahdeksan vuotta. Eihän?

Tagit ruotuun

Hypnoottiset eleet hittoon, nyt numeroihin sun muihin oleellisiin asioihin. Käpistelin käyttämiäni tageja joskus kesä-heinäkuissa, ajatuksenani tehdä niistä ehkä vähän hyödyllisempiä. Ajattelin, että jos vaikka läiskisin kunkin mallisarjan valmistajan tagiksi per projekti tmv, pysyisin ehkä jotenkin kärryillä, miten niitä on tullut kyhättyä. Jätin yleisistä jonopäivityksistä nuo pois (ellen sitten huomaamattani massalisännyt jotain johonkin) niin, että esim Hobby Boss -tagi tulee tasan niitä rakennellessani.

Mietin jonkun aikaa ja jätin toteuttamatta skaalankin käyttämisen tagina, se kun ei hirveästi rajaisi sisältöä. 1:72:lla löytäisi lentäviä vehkeitä, 1:35:lla löytyisi 90% kaikesta muusta ja loput olisivat "no tää mekki on tota skaalaa ja toi talsija tätä omaansa" eli niiden hyöty olisi ehkä aika mitätön vain yhden tagin filtteröinnissä. Jos siis seuraisin käytäntöäni niin orjallisesti kuin syytä olisi.

Olin myös käyttänyt yleisiä malli- tai tyyppitageja varianttien kanssa kiinteästi, kuten F-22 vs F-16A tai molemmille pahkasioille A-10. Sitten taas oli Panther Ausf G, jonka halusin pätkiä erikseen Pantheriksi ja Ausf G:ksi, koska muitakin vaunuja saattaisi tulla G-mallina vastaan tai Leopard 2A6M, joka johtaisi sekin turhaan koko tagin toistamiseen, jos tulisin vihdoin kyhäämään ison skaalan Leopardin mutta eri varianttina.

Toisaalta olisi ehkä vähän höpsöä tehdä omaa tagia vain yhdelle ainutkertaiselle projektille (kts. esim. toisen A-10 -projektin lisätunniste N/AW). Mutta saihan niitä aina poistaakin, kuten tein näitä rukatessani. Muutama turhaksi osoittautunut  (yhden ainoan kerran käytetty "Duke Nukem" ensimmäisenä mieleentulevana) lähti /dev/nulliin ja toivottavasti hyödyllisiä tuli tilalle.

Turhan hienoksi noita ei kannattanut silputa, kun lukemiskälistä ei voi hakea tietääkseni kuin yhtä tagia kerrallaan. Aika köyhä ratkaisu siis, mutta kai noilla jotain löytyisi. Tilanne on elänyt aikalailla ja jatkanee sitä vieläkin jossain määrin, kunnes olen taas jonkun aikaa tyytyväinen.

Mallitilanne

Viime aikoina eteneminen on ollut hidasta ja pitkän T-35:n jälkeen tein muka nopeita ja yksinkertaisia MEM-settejä. Mutta kun niihinkään ei tosimaailman takia (helle!) saanut käytettyä ennustettavia määriä aikaa ja vaivaa, niin rauhallisesti on edetty.

Ennustettavasti hoitovapaalla viettämäni neljä kuukautta olivat niin täynnä kaikkea kotihommaa, etten ehtinyt esim. kuopuksen päiväunia nukkuessa käyttää aikaa näihin. Jos ihan rehellisiä ollaan, halusin usein vain istahtaa edes hetkeksi rauhassa, enkä jaksanut ruveta arpomaan :) Eiköhän tuo taas hissukseen muutu, kun ikää tulee lisää sinne sun tänne.

Tätä lukiessanne olen jo ollut työn touhussa kaksi viikkoa, aikajana kohtaa pian blogiajastuksen. Tai sitten ei.

Projektiassistentti 1: status

Sattuneesta syystä kaikki apulaisen omat tekeleet eivät ole valmistuneet tai edes edenneet ikuisuuksiin. Tätä kirjoitellessani inspiraatiolimbossa ovat Ka-50 (IV/17), Revellin ISD (VI/17) sekä IS-2 (en ole edes raapustanut tuosta mitään, 1:72-skaalan vaunu on muistaakseni rakennettu mutta siinä se).

Projektiassistentti 2 ei puolestaan ole vielä tarpeeksi vanha edes teeskennelläkseen kiinnostunutta muusta kuin kaiken heittämisestä ympäri seiniä/lattioita/jotain. Tai no, Aggregat-9 fwooshahtelee kivasti oleellisilla ääniefekteillä jo ties monenko kuukauden ajan, eli ehkä kaikki toivo ei ole menetettyä! Saanko toista mallailukaveria ensinkään, jää nähtäväksi.

22.8.2018

Valmista: projekti VIII/17



Sienar Fleet Systems

TIE/sa Bomber

En muista ikinä nähneeni tuota TIE/sa -merkintää muualla kuin wpediassa, kaikki muut ovat puhuneet ihan vaan TIE/B tai TIE Bombereista. Samapa se minulle, tulipa nyt käytettyä tuotakin.

Liitin alle läjän kuvia eri kuvakulmista. Seuraavana päivänä roudasin mallin töihin ja polleana esiteltäväksi. Hämmentävän harva tiesi, mistä oli kyse, mutta osumaprosentti oli silti yli nollan, joten en voinut valittaa.

Päädyin hyvin kevyellä suostuttelulla esittelemään Bomberin ja pari "oikeaa" pienoismallia Tinkering Clubilla. Vastaanotto oli innostuneisuudessaan hämmentävä

















15.8.2018

Sikanopee protomaalaus

Meinasin alunperin siistiä printin oikein huolella ja sitä rataa. Mutta mitä sitä turhaan prototyypin kanssa hienostelemaan? Varsinkin, kun en tiennyt, miten tuo materiaali ottaisi maalin vastaansa, jos ottaisi. Muovi ei tuntunut mitenkään omituiselta, joten olin luottavaisehko maalauksen toimivuuteen.

Pohjamaali

Valkoinen Vallejon sufrace primer, ei tästä kai sen enempiä tarvinnut selittää tai kuvailla? Sitä samaa, aina vain. Kunhan räimin pintaan.

Ruiskuharmaa

Vetäisin koko vehkeen ympäri Vallejon USAF Medium Greytä (VMA 71120) ja sumuttelin vähän lisäsävyä saman sarjan tummanharmaasta (VMA 71123 USAF Dark Grey), eipä se erikoisemmin tuosta erottunut. Sitten maalasin summittaisesti aurinkopaneelien alueita tuolla samalla tummanharmaalla niin, että erottuivat selkeästi.







Käsipelivaihe

Ajattelinpa sitten, että jos vaikka maalaisin nuo kaikki käsin vähän paksummalla maalikerroksella. Tässä tapauksessa pinnan rosoisuuden lieväkään peittyminen ei olisi haitaksi. Komentokapselin laseja varten vedin pienet maskiteipit siltä varalta, että leviäisi, mutta siistiä jälkeä siitä kuitenkin tuli.






Yksityiskohtien kierros

Kauniiksi lopuksi litkutin sekä paneelit että ikkunalasit Citadelin mustalla (Nuln oil), kapselien peräpäiden kepakot punaisella (VMA 71085 Ferrari Red). Laukaisimen suuuakkoa ja noita kolosia sotkin melko kuivalla sienellä töpötellen / pyyhkien (VMA 71057 Black). Kun maalit olivat kuivuneet, käpistelin kaikki mustat alueet Vallejon puolihimmeällä lakalla (70522 Satin varnish), kun kirkas lakka on tupannut tekemään kaikesta aina märän näköistä. Tässä lopputulos ei ollut ihan optimaalinen, kiitos joko alisekoitetun tai muuten vain yli-ikäisen lakan. Joistain kuvista kiiltoefekti kyllä erottui.








8.8.2018

Kuvainveistäjän jalanjäljissä

Täydellisyyden tavoittelua

"Täydellisyyttä ei ole tavoitettu sitten, kun mitään ei voi enää lisätä, vaan kun mitään ei voida enää ottaa pois." Tai jotain tuohon suuntaan sanoi joku kynänpyörittelijä joskus. Sitaatti nyt tuntui sopivan tähän hetkeen, kun olin repimässä kaikkea ylimääräistä ja turhaa pois.



Lähempää tarkastelua

Napsin pari kuvatusta mallista. Lähempää tarkasteltuna printterin resoluutio näillä asetuksilla kävi hyvinkin selväksi. Näytin tuolle pikaisesti viilaa, mutta päätin sitten, ettei prototyypin takia kannata ihan mielettömästi riehua, joten kaukaa nätti olisi ihan validi lopputulos.





1.8.2018

Projekti VIII/17

[edit] Tiedän kyllä, että tämä postaussetti tulee ulos melkein vuosi sen jälkeen kun se toteutettiin ja kirjoitettiin, en vain halunnut sekoittaa näitä lätinöitä T-35 -postauksien sekaan. Enkä myöskään ollut varma, miten pitkään mutinamatskua riittäisi senhetkisellä työtahdillani. 'Mutinoitten 2018 on oleva poikkeava.

Futulabsista päivää

Kuulin ja näin jo pari kuukautta ennen ensimmäistä työpäivääni, että uudessa paikassa oli jokunen 3d-tulostin. Ensimmäinen ideani oli tietenkin Nemesis - Velhon Tulivaarna Seth, mutta eihän siitä löytynyt mallia (tai yksi, joka maksoi 80 USD, vähän liikaa silkkaa testailua varten), enkä minä osannut sellaisia luoda. Farscapesta tutut Moya ja Talyn kiinnostivat, mutta muistinpa sitten jatkuvat kitinäni siitä, miten TIE Bombereita ei vain ole mallisarjoina...


Tuumasta toimeen

Pistimme näissä touhuissa enemmän vaikuttavan työkaverini Nathanin kanssa pommikoneen tulostumaan eräänä puolisateisena torstaipäivänä. Mallinnin mietti pyörittelyn, asettelun sekä asetusten säätämisen jälkeen, että puoli vuorokautta menisi.

Tämä siis single extruderilla, masiinassa vielä edellisperjantaina ollut moarxtruder oli huomattavasti nopeampi, mutta ei voinut mitään. Tarkkuusasetuksiksi valitsimme normaalin, emme nopeaa tai tarkkaa jälkeä tekeviä presettejä. Hassujen muotojen takia tuo tarvitsi päälle "kaikki tukirakenteet" ja niistäkin vielä "helmalliset" tai miksi tuota kutsuisikaan, vähän tulivuorimaisesti levenevät muodot, koska aluksen itsensä jalanjälki oli niin pieni.

Nettikameraviritelmästä sai kurkkia, lähtikö se edes tekemään mitään. Kyllä vain, kyllä vain.


Jep. Kolmisen tuntia myöhemmin jäljellä oli edelleen reilut 12 tuntia tulostusaikaa.


Neljän tunnin tarkistuspiste

Kävin kotimatkalla toimiston kautta katsomassa, miten tuo eteni. Hissukseen, onneksi sitä ei tarvinnut jäädä vahtimaan.



Perjantaiaamun elämys

Olin seuraavana aamuna normaalin aikaisin töissä. En aloittanut kahvinkeitolla, vaan menin kurkkimaan koneeltani printterin webcam-feediä - turhaan. Masiina väitti olevansa valmis, lämpötilat olivat nollilla ja koska printterihuone oli pimeä, kameran kuvasta ei oikein erottanut mitään. Ravasin siis sinne, jälleen kahvimasiinan ripeästi ja peräti luonnottomasti ohittaen.

Saatoin päästää jonkunlaisen muahahahaaa-henkisen naurahduksen, kun löysin tulosteeni. Se oli sekä odottamaani paljon suurempi että kokoonsa nähden yllättävän kevyt. Tuon tukirihmaston siivoaminen kyllä pisti miettimään.