10.5.2023

Jagdpanzerointia 19

Yhdeksästoista sessio

Ennen kun rupesin maalaamaan palkkiristejä, tärväsin hetken etsimällä siistiä listaa siitä missä yksiköissä Jagdpanzer IV:eitä edes oli käytössä. Etten tekisi jotain niin älytöntä kuin valitsisin vain jonkun tunnuksen ("Hei, ristissäolevat muusinuijat, aika veikee, laitetaas toi tohon." -> "No voi räkä, ei tämä millekään Dirlewangerille mene, hyi!") vain ollakseni vakavasti väärässä.

Selasin ristiin wikipediaa ja tanks-encyclopediaa käytöstä, sitten katselin merkkejä ja divisioonien nimiä. Valitsin tunnuksen muutamasta fiilispohjalla. Valintani osui 9. SS-panssaridivisioona Hohenstaufeniin, joilla oli organisaatiossaan kätevästi 9. SS panssarintuhoajapataljoona (semmoiselle minulla ei tainnut olla sapluunaa, mutta tarkistaisin sen vielä erikseen) jonne tämä laitos kuului.

Miksi juuri SS-yksikkö? Niiden sapluunat olivat helpoimmin löydettävissä ja tunnistettavissa.

Sapluunoiden käytössä ongelma nousi palkkiristien kohdalla: minulla oli kutakin kokoa ja tyyppiä yksi setti, joten kun näissä tölkeissä oli usein enemmänkin samaa kokoluokkaa olevia ristejä niin niitä ei voinutkaan tehdä sarjatyönä, tai ainakaan minä en rohjennut semmoiseen vielä toisella käyttökerralla. Maskasin siis ensin vasemman kyljen palkkiristin ja divisioonatunnuksen oikeaan etukulmaan.

Valkoisenani käytin jälleen tunnusvalkoista (VMA 71279 Insignia White).


Palkkiristin valkoinen osuus näytti hyvältä, divisioonamerkki oli muuten oivallinen mutta olin kämmännyt maskiteipin kanssa ja sapluunalevyn oikean laidan ja teippini välistä oli päässyt läpi tuollainen ärsyttävä kursoriviiva. Simpura.

 

Mustan osan tähtäsin kohdalleen ja teippasin kiinni.


 

Voihan tauti. En ollut painanut sapluunaani tarpeeksi hyvin mallin pintaan kiinni ja musta maali oli valunut rumasti. Tuon korjaaminen tässä vaiheessa olisikin taas jotain tosi kivaa™️. Tässäkin olin saanut aikaan samanlaisen valkoisen ylimääräisen viivan aiemmin. Huokaus.


Tästä sen kummemmin lannistumatta maalasin oikean kyljen palkkiristin.

 

Sehän onnistui puolestaan mainiosti. Onneksi jokin sujui niin kuin pitikin.

Mikähän tämän vaunun vasemman puolen kanssa oikein oli kun ongelmat kasautuivat sinne? Päätin pitää hengähdystauon ja uudelleenmaalata tarvittavat kohdat jonain toisena päivänä uusiksi. Nyt ärsytti liikaa ja silloin ei ole ollut hyvä tehdä korjauksia.


 

Korjauskierros

Parin yön yli nukuttuani hyppäsin taas askartelemaan. Ensi töikseni maskasin korjattavat alueet erikseen. Divisioonamerkin kohdalla halusin poistaa valkoisen pystyviivan, mutta suojata divisioonamerkin itsensä. Vasemmassa kyljessä jätin vähän isomman alueen näkyviin, jotta saisin mukamas pidettyä olemassaolevan naamiokuvion hengissä.

Aloitin korjausmaalauksen maalaamalla Dunkelgelbiä useina ohuina kerroksina, välillä pelkkää ilmaa maalaamalleni pinnalle kynäruiskusta puhaltaen, kunnes pilalle mennyt palkkiristi oli muisto vain. Sitten maalasin uudelleen sekä vihreät että ruskeat kohdat uudelleen, tässä välissä korjasin myös etuviistopanssarin erheen.



Vasen palkkiristi uusiksi

Olin muuten asemoinut palkkiristini alunperin eri korkeuksille, oikeanpuoleinen oli selvästi alempana kuin vasen. Nyt kun maalasin sen uusiksi, korjasin kohdennustani. Maalausjärjestys oli tietysti sama kuin viimeksi, nyt olin vain vainoharhaisempi maskiteippieni kiinnipainamisen kanssa. Varmistin maalin kuivumiset edelleen kynäruiskulla töhöttämällä, toisin kuin yleensä kun olen luottanut enemmän aikaan.

Jälleen valkoiset palkkiristin kulmaosat onnistuivat kuin oppikirjan mukaan. Vai pitäisikö nykypäivänä puhua ennemmin [video]tutoriaaleista? Vainoharhailin, kuten sanoin, mustan sapluunaosion teippien kanssa ihan naurettavasti.

 

En muuten tajunnut panikoida teippejä ja sapluunaa irroittaessani. Olin yllättävän luottavainen siihen että olin tehnyt kaiken oikein tällä kerralla. Ja kyllä vain, tästä tuli todella hyvä uudella yrittämällä. Naamiokuviokin totteli ihan tarpeeksi hyvin.



Maalasin vielä aika rivakasti käsipelillä puuttuvat täplät ja lisäilin niitä sinne tänne kun sain tarpeeksi pieniä tekevän pensselin käsiini.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti