Parolan Panssarimuseo
Kesäpuolella 2023 Panssarimuseossa oli erikoisnäyttelykappaleena Kuningastiikeri, joka oli lainassa Bovingtonin museosta. Koetin kysellä paria kaveria erikseen mukaan mutta kenenkään aikatauluihin ei sattunut sopimaan samaan aikaan kuin itselleni. Lähdin sitten keskenäni päiväretkelle kun myöskään Projektiassistentteja I tai II, saati sitten puolisoani ei kiinnostanut lähteä ihmettelemään isoja rautamöykkyjä koneöljyltä haisevassa hallissa.
Pöristelin sitten yhtenä elokuisena lauantaiaamuna Parolaan ja parkkishan oli ihan tukossa heti aamusta ja eka halli, jossa vaunu pönötti, oli aikalailla täynnä. Olin roudannut DSLR-kameran mukaan, enkä napsinut kännykkäkameralla kuin muutaman hassun kuvan yleisiä referenssejä varten, koska mitäs muuta varten minä tuota isoa vempelettä kannoin?
Kuvien kanssa kävi sitten niin pöljästi, että siirsin ne koneelle mutta jumitin varmuuskopioiden ottamisen kanssa liian pitkään ja käyttispäivityksen yhteydessä myös datalevyni meni ympäri kuvineen päivineen. Ihan hippasen harmitti, retkikuvani kun olivat ainoat joita ei oltu vainoharhaisesti kopsattu muuallekin talteen.
Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B
Näytillä oli siis Henschelin toinen prototyyyppi, testirunko 2 eli Versuchs-Fahrgestell No. V2, vanhemmalla tornilla. Vaunussa ei ollut juuri mitään ylimääräisiä hörhelöitä kiinni, kuten helmalevyjä, mutaläppiä, työkaluja tai isompia osia pakoputkistakaan. Sanattomaksi tämä mörökölli silti veti ja se oli jotenkin mielettömän hupaisa, kun ykköshallissa se oli nurkittain kottikärryn kokoisen koneen vieressä (Vickers-Armstrongin tanketti).
Ainoa mihinkään talteenjäänyt kuvani isoimmasta kissasta:
ô_õ |
Oleellista oli se, että ehdin ihmetellä tuota paljain silmin ihan kunnolla ja äimistellä vaunun järkyttävää kokoluokkaa eri kuvakulmista. Pelkät vetopyörät olivat melkein torsoni kokoiset ja varmaan painavammat. Vaikuttava laitos kaikenkaikkiaan. Nyt kun löytäisin joskus tieni oikean Tiikerin viereen, Pantterikin olisi jees.
T-34/76 "Sotka", Ps 231-1
Näpsin näitä T-34 -kuvia referensseiksi aikalailla hyvään aikaan kun miinanpurkuvaununi ei ollut vielä työn alla, mutta tiesin että kävisin siihen käsiksi piakkoin. Intoilin kaikkein eniten ketjujen kulumisjäljistä ja missä mikäkin näytti mitenkin kuluneelta.
StuG III Ausf. G, Ps 531-45
Neukkuvaunuja enemmän tiesin tarvitsevani (ja kaipaavani) sakemannivaunuista erilaisia yksityiskohtia. Telakoneiston kulumia nyt varsinkin hyödytti aina ihmetellä. Jos olisin vahvasti syvällä näissä, koettaisin myös tunnistaa mikä ketjutyyppi oli kyseessä, mutta en minä niistä niin paljoa tiennyt sanoa.
Siltä varalta, että joskus päätyisin kasaamaan sisätilallisia vaunuja ja erityisesti Sturmeja niin Lärkan kuvatuskokoelman linkki olisi varmaan hyvä pistää talteen: http://www.andreaslarka.net/ps531045/ps531045.html
Tunkkiblokki oli hämmentävästi ehkä siitä hyödyllisimmästä päästä yksityiskohtia, jotka hoksasin taltioida. Minä olin ainakin vuosikausia noiden palojen kanssa ihan tutkalla kun en tiennyt paremmin.
57 ITPSV SU 57-2, Ps 461-nn
Sergei telaketjuilla tarjosi tässä välissä minulle lähinnä kivoja yksityiskohtia elämäänähneistä telaketjuista, vetokaapelisilmukoista tulevia naarmutusvouhotuksia varten, sekä yleistä metsän tarjoamaa putua eri jemmoihin.
Panzer IV Ausf. J, Ps 221-nn
J-mallin Panzer IV:stä en napsinut referenssikuvia sen ihmeemmin kun se oli yksilönä jo niin ruosteinen, etten minä koettaisi itse semmoista toteuttaa. Tuo suujarrun sisäpuoli oli se, mikä kiinnosti tulevia projekteja varten.
Neukkuvaunun ketjut
Nämä kuvat ketjuista otin oikeastaan vain ja ainoastaan sen takia että niistä näki tosi näppärästi, miten ketjujen kulutuspinnat heijastivat valoa ja miten tuo paljas metalli näkyi eri kuvakulmissa. Pyörin puhelimeni ja kameran kanssa varmaan ihan hölmön näköisenä kun koetin saada eri asennoissa haluamani efektin talteen.
Kaikenkaikkiaan retkeni kuvasato olisi voinut olla surkeampikin, nämä pikaiset "helpompi tarkistaa puhelimen ruudulta kuin erikseen tietokoneelta" -otokset pelastivat sentään jotain kun isot kuvat menivät. Tästäkin oli jo kuukausikaupalla aikaa mutta edelleen harmitti.