1.6.2016

Uutta maalikuviota

Tarvekartoitusta, taas

Katselin ohjelirpakkeen ehdottamia maalikuvioita ja vertailin sen käyttämiä RLM-värejä omiin varastoihini. Minulla ei ollut ensimmäistäkään itse kuvioon käytettyä maalisävyä. Kyselin googlelta Vallejo Model Air -sarjan RLM-vastikkeita ja kirjoitin muutaman ylös.

Olisihan jossain (Hobby Pointissa ei muistaakseni ollut ainakaan hyllyssä) tarjolla ihan kuudentoista putelin setti, mutta ehken minä nyt ihan niin innokkaaksi Luftwaffe-maalariksi ollut ryhtymässä... Mitä nyt jokunen Luftwaffe '46 Wunderwaffe -tekele on aina kiinnostanut jossain mielessä ;) Tai no, Wunderwaffet ovat aina kiinnostaneet, aselajista ja mitäjos-prosentista riippumatta.

Kaupan kautta kotiin

Lähdin yhtenä päivänä töistä tavallista suuremmalla hötäkällä ja piipahdin hovihankkijallani. Yllättäen mustanvihreä olikin lopussa räkistä, joten nappasin sitten viereisen värin sen korvikkeeksi (saksalainen vihreä). Päätin, että kyllä se ihan tarpeeksi lähellä olisi.

Kompura jyrisemään ja menoksi

Ihmettelin ohjekirjan käyttämiä värimerkkejä. Omia hermojani (ja aikaa) säästääkseni kirjoitin höpsöjen numerokoodien (musta kolmio, jossa oli sisällä vaikkapa numero 11) viereen ihan ihmisten kielellä, mitä väriä mikin kalikka oikein kaipasi. Kai minä olisin muistanut, mitä maalia minä olin mihinkin milloinkin ruuttaamassa, mutta kun pääni on laho, niin varman päälle pelaaminen ei varmaankaan olisi haitaksi.

Valkopohja

Vaihteeksi päätin pohjamaalata mallini valkoiseksi. Tuo Vallejon harmaa Surface Primer kun on välillä oikutellut. Näin jälkikäteen tajusin, että unohdin ykköskierroksella pohjamaalata puolet pudotustankista. Näitä käy.



Kuvio

Ennen aloittamista mietin ohjeen kahta kuvaa ja päätin, että käytän niitä taas perinteikkäästi lähinnä inspiraation lähteenä. Aloitin koneen maalaamisen pohjasta. Räimin koneen alapinnat ja kyljet harmaalla (VMA 71406 Pale Blue Grey ~= RLM 76), samoin koko peräsimen. Nyt muistin myös ampua siipiin maalia myös aika suoraan edestä, sivusta ja takaa. Näin reunoihin ei pitäisi jäädä typeriä vajaastimaalattuja kohtia.


Vähän myöhemmin flippasin mallin ympäri ja maalasin aikalailla kaiken ylhäältäpäin tummemmalla harmaalla (VMA 71054 Dark Grey Blue ~= RLM 74). Sen päälle ruiskutin vähän muotoa rikkovaa muotoilua harmaanvioletilla (VMA 71128 Grey Violet ~= RLM 75). Kai se joltain näyttäisi kunnolla kuivuttuaan. Ylipäätään olisin pitänyt enemmän tiukastirajatusta sirpalekuviosta kuin tällaisesta dynaamisesta ja vapaakätisemmästä. Makuasia.



Kuvia katsellessa näyttää siltä, että alakylkiä pitäisi maalata vähän uudestaan vaalealla harmaalla, nyt pyrstösiipiä maalatessa meni vähän yli. Muuten tuo oli ainakin tässä välissä ihan ok:n näköinen. Tuosta tietysti vielä puuttui kyljen täplitys, jonka toteuttamiseen olisi pari lähestymistapaa. Luulen, että kokeilen tässä uudelleen aiemmin testaamaani kikkaa, jossa rei'itetyn pahviläpyskän läpi ruiskutetaan maalia. Täplistä tulisi näin näppärän pehmeälaitaisia. Toinen vaihtoehto olisi kai vanhan hammasharjan käyttö, mutta enpä nyt taida lähteä sotkemaan.

Kakkoskierros

Maskasin laskutelinekuilujen ympäristön umpeen ja maalasin kuilut vaaleahkolla vihreällä (VMA 71044 Light Grey Green ~= RLM 02). Potkurin spinnereineen maalasin tummalla vihreällä (VMA 71020 German Green (tarpeeksi lähellä RLM 70:tä)).




Vasta näiden jälkeen lähdin korjaamaan ykköskierroksen naamiokuvion puutteita tai ylimenoja. Korjailin taka-alarunkoa jo aiemmin listatulla haalealla siniharmaalla, käytin nyt tuon horisonttirajaksi tituleeraamani pätkän asettamiseen pahviläpyskää vähän matkan päässä mallista. Näin sain aikaan selkeän, mutta pehmeähkön rajan. Miettimäni reiän läpi ampumismetodi ei oikein toiminut, huonosti tehdyn maskiviritelmän takia.





Nyt kun takarunko oli mielestäni ok, saatoin vihdoin maskata pyrstön edestä nauhalle alueen. Samoin maskasin siivissä ja pyrstösiivissä olevien lisälirpakkeiden rajat ja maalasin ne kaikki ympäriinsä punaisella (VMA 71085 Ferrari Red).




Tietenkin keksin vasta maalatessani, että olin sittenkin unohtanut sivuvakaajan kilkkeen punaiseksi maalattavan ulokkeen. Maalaisin sen käsin sitten kun olin maalaamassa kaikkea muutakin käsinmaalattavaa, kuten metalliosia ja laskutelineiden renkaita.



Sutimisvaihe

Jos A-alatyypin Lepinkäisessä olisi ollut mersumaiset tai D-mallimaiset pakoputkien päät, olisin maalannut ne tässä välissä mustiksi ja jättänyt niihin loppuvaiheessa puolikiiltävän (vai onko se puolihimmeä) lakan teeskentelemään tuoretta moottoria. Tässä skaalassa noita kiduksien taa jemmattuja putkenpäitä ei erottanut, joten en lähtenyt mikrosäätämään niitä ollenkaan, pakoputkien olemassaolon saisi huomata sitten säistyksestä, jos siitäkään.

Aseistus

Terveen järjen ja lievän "tarkistan vielä kaiken varalta"-googlettelun perusteella maalasin siipien sisältä ja ulkopuolelta konetykkien näkyvät osat Gun Metal Greyllä (VMC 70863), samoin nokan konekiväärien näkyvät osat. Harkitsin tykinputkien suuaukkojen lievää ja hellää avaamista, mutta en uskonut niiden selviävän koitoksesta hengissä, joten jätin ne rauhaan. Sen sijaan tökkäsin kaikkien päihin pienen mustan täplän. Vallankin MG 17 -kk:den lopputulos oli mielestäni upea, vaikka itse sanonkin.



Renkaat ja laskutelineet

Renkaat maalasin taas mustanharmaalla (VMA 71056 Black Grey). Olin myös pyörtänyt päätökseni tuon listattua vihreämmän korvikevärin käyttämisestä potkurissa, joten maalasin koko kompleksin uudelleen mustanharmaalla. Se jotenkin tuntui paremmalta ratkaisulta mustanvihreän korvikkeeksi kuin saksalainen vihreä.

Päärenkaiden navat taas maalasin mustiksi (VMA 71057 Black) ohjeen ehdottamasta valkoisesta poiketen, samoin maalasin potkurin spinnerin kärjen. Kannuspyörän navan jätin koskematta, vaaleanharmaaksi. Laskutelineiden iskunvaimentimet maalasin oletettavan ennustettavasti teräksisiksi (VMC 70865 Oily Steel).





Ripustimen keskiosan sekä alaspäin osoittavan kepakon kärjen maalasin nekin öljyisellä teräksellä, raiteen (tai häkkyrän) itsensä taas maalasin tykkien kanssa samalla gunmetalilla. Kai ne olisi saanut samallakin vedellä, mutta ajattelin huvikseni harrastaa eri sävyjä eri osissa edes näön vuoksi.


Minisäistystä

Pääasioiden hoiduttua alta pois päätin käyttää hetken koneen säistykseen. Mitään suurta ja mittavaa en ollut tekemässä. Käytin mustaa nokan konekiväärien edessä olevien upotusten tummentamiseen. Samoin vedin jonkintasoisella kuivaharjauksella fiilispohjaisen pakokaasutummentumarunnun koneen kylkeen kiduksista suoraan taaksepäin.

Kuivaharjasin myös siivistä ja kyljestä sieltä täältä eri kohtia Gunmetal Greyllä. Tökin lähinnä paneelien reunoja sekä erityisesti siipien tyvistä kohtia, joissa ehkä ravattaisiin enemmän. Koetin pitää jäljen kohtuullisen kevyenä.

Näiden pienten, mutta tärkeiden yksityiskohtien jälkeen muistin vihdoin viimein liimata potkuriosan kiinni koneen nokkaan. Potkuria kiinnipitävä pötkylä ei suoraan sopinut rungossa olevaan aukkoon, vaan koloa piti kaivertaa auki.




Litkutus

Koneen vaaleanharmaat pinnat litkutin Vallejon harmaille tarkoitetulla litkulla (VMW for grey & dark vehicles), vihreät laskutelinekuilut taas viherlitkulla (VMW for green vehicles), samoin kuin kaikki naamiokuviopinnat. Enemmän ne olivat minusta vihertävät kuin harmaat.






Metalliosat saivat taas omanlaisensa käsittelyn. Huljautin kaikkia pikaisesti ikivanhalla Citadelin ruskealla (Devlan mud, joka olisi sekin kai jo syytä heittää mäkeen). Tämän vaiheen olisi kyllä voinut jättää tekemättäkin, mutta tulipa tehtyä. Jos kaduttaa enemmän, voin aina tietenkin uudelleenmaalata nuo.

Lasit auki

Taas mitä suurimmat odotukset mielessäni raastoin teipinpätkät irti ohjaamon laseista. Ihan liian läheltä katsottuna jälki ei ollut sitä kauneinta, mutta vähänkin kauempaa tekele kyllä toimi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti