25.12.2019

Avaruusimperiumia rakentamassa

Stellaris 2.2 Le Guin

Viime vuonna julkaistun Battletechin tekijät (HBS) siirtyivät joskus kesäsyksyllä Paradox Entertainmentin siipien alle ja sitä juhlistaakseen nakkasivat meitä kickstarttaajia kopiolla Stellariksesta. Entinen työkaverini Kimmo oli jo vuosien ajan hehkuttanut Europa Universaliksia, Hearts of Ironeita sun muita maapalloselle sidottuja strategiapelejä, mutta vasta samanhenkinen Stellaris sytytti isomman mielenkiinnon. Ei silti tarpeeksi suurta saadakseen minua ostoksille asti, kun jonossa oli pelejä ties miten ja sitä rataa.

Otin Stellariksen sitten testattavakseni kun olin läpipelannut aiemmin alta pois vuosien takaisesta Humble Double Fine Bundlesta kirjastooni päässeitä pelejä (järjestyksessä muistaakseni Stacking, Brütal Legend sekä Costume Quest), teki mieleni vääntää jotain vähän erilaista ja jos 4X-avaruusimperiumipeli ei ollut jotain näistä reippaasti poikkeavaa, niin mikä sitten?

Buckazoidien keisarikunta

Aloitin asetuksia säätämällä hiekkalaatikkohenkisen "ei muita imperiumeja"-universumin johonkin todella kauas tulevaisuuteen pusketuilla "kriiseillä" (mitä olivatkaan, mutten halunnut niitä vaivakseni ihan heti) tutoriaalipelikseni. Tietysti pistin avaruuden tyhjyydestä huolimatta pystyyn militaristis-autoritääris-materialistisen Imperiumin ja kun yleensä käyttämäni nimimerkki ISD ei oikein sopinut tähän, otin käyttöön vielä sitä vanhemman handlen (jota käytin aikanaan adidas-verkossa pelaamassamme Stars!issa), Buckazoid Empiren. Ja kyllä, sinä siellä sivussa, se oli viittaus Space Questeihin.


Alkupeli

Sain aika alkuun kolonisoitua yhden lähiplaneetan ja jatkoin ehkä tyhmyyksissäni avaruusasemien rakentamista joka ikiseen vastaantulevaan järjestelmään (myöhemmin tajusin, että pelkästään parin energiaresurssin järjestelmä ei ehkä olisi tuossa vaiheessa aseman rakentamisen arvoista, olisi kenties kannattanut keskittyä resurssirikkaampiin järjestelmiin). Aika ripeästi minulla oli siviililaivastossani neljä rakennuslaivaa ja neljä tiedealusta tutkimassa avaruutta ja setvimässä kaikenlaisia poikkeamia, tutkimassa madonreikiä ja mitä nyt vastaan tuli. Pääasiassa tiedepaatit pöristelivät ympäriinsä ja lähtivät äkkipäätä karkuun, kun järjestelmästä löytyi vihamielistä sakkia, kuten eonien ikäisiä unohtuneita kaivosaluksia, avaruusameeboja tai yleispahiksia (kansainvälisesti "raiders", muttei vielä avaruuspiraatteja).


Jokusen järjestelmän päässä killui planeetta, jossa oli järjellistä mutta ei vielä avaruusmatkailua keksinyttä elämää. Pistin tutkimusaseman pystyyn ja vähän aikaa passiivista tutkimusta siedettyäni väänsin nupit kaakkoon ja laskin aggressiiviset lehmänkaapparit liikkeelle. Tietysti se aiheutti välillä vähän häslinkiä, kuten oikuttelevat tiesmikälie-implantit ja alkuasukkaisiin rakastuneiden tiedemiesten karkaamis-kiristysyrityksiä...


Jossain välissä Iieystaran väki kehittyi joko osittain omin avuin, mutta tietysti enimmäkseen kiitos Imperiumini, seuraavalle teknologian tasolle. Hyvä minä! Hyvin pitkältä tuntuneen ajan kuluttua valaistuminen tapahtui ja Imperiumini väestö ei enää ollutkaan pelkkiä humanoideja täynnä... Tulokkaiden onneksi Buckazoidit eivät olleet ksenofobeja.



Satunnaistapahtumia

Kärsimyksen ulottuvuus... ajattelin, että pelintekijät ovat olleet ihan tarpeeksi kärryillä kaikesta Chtulhu- ja WH40k -hommasta, joten mikä tahansa epämääräiseen toiseen ulottuvuuteen johtava portaali oli samantien vainoharhaisessa mielessäni "sulkekaa se heti!"-listalla. Kaipa tuokin eventti olisi voinut mennä siten mönkään, että vastapää olisi suuttunut ja vyörynyt omaan maailmankaikkeuteeni... Ehkä olisin saattanut riskeerata, jos olisin malttanut rakentaa sotalaivoja enemmän kuin ne tutoriaalin ehdottamat kuusi kutakuinkin päivittämätöntä korvettia.


Melkein sadan pelivuoden jälkeen Imperiumini ensimmäinen keisarinna heitti lusikkansa nurkkaan. Kuvittelin vähän, että tuo olisi johtanut ehkä sisäpoliittisiin hankaluuksiin, mutta eipä se tuntunut minun selkeää perimysjärjestyskuviotani haittaavan. Ehkä erilaisella hallitusmuodolla olisi voinut saada vaivoikseen väärämielisen keulakuvan, kuittailevan parlamentin ja oikuttelevan ylimystön?


Tieteen nimessä!

Tykitin tieteen tutkimista eteenpäin ihan jatkuvalla syötöllä. Meni aika pitkään, että pääsin tutkimaan ensimmäistäkään harvinaista teknologiaa. Ajan kanssa sain myös päiviteltyä tärkeysjärjestyksessä erilaisia ominaisuuksia, joita yhden koko setin (pääblokki plus viisi komponenttia) käyttöönotettuaan sai valita uusia traitteja. Kansani ominaisuuksia hissukseen kehitellessäni ja Ascension Perkkejä valitessani onnistuin jotenkin typerästi valikoimaan niin väärin, etten saanut mitään muita megarakennelmia auki kuin uudet Gateway-avaruussillat. Olisin mieluusti rakentanut oman Dyson Spheren (Rengasmaailmat olivat rakennettavissa jonkun tietyn DLC-paketin ostamalla) johonkin, mutta kun ei niin ei.

Allaolevassa kuvassa oli tuonhetkinen tutkimusmatkailuni edistymisprosentti aika hyvin näkyvillä. Eteläkehä oli kohtuullisen hyvin auki, samoin yhden madonreiän takaa auennut koillissektori. Osa reiteistä oli vielä täysin ulottumattomissani, koska moottoriteknologiani oli vielä sen verran heikkoa, että jotkut reitit järjestelmien välillä olivat yksinkertaisesti liian pitkät FTL-hypyille. Mutta sekin este hävisi ajan kanssa, huomaamattani.


En ollut käyttänyt tiedealusten automaattimoodia ensinkään, koska halusin itse kontrolloida reittejä niin, että olin edes jotenkuten kärryillä siitä, missä milloinkin kohellettiin. Osasyy oli myös se, että kun alusteni toimintatila oli oletusasetuksella "jos törmäät johonkin vihamieliseen, pakene" ja automaattikartoitus ei ollut sen kanssa yhteensopiva. En halunnut menettää kallisarvoisia kokeneita tiedeheihmisiäni turhaan, niitä meni ihan tarpeeksi satunnaiseventeissä ja ihan vaan iän myötä.


Mielenkiintoisesti galaksi oli puolillaan puolikuntoisia avaruusportaaleja (niitä oli varmaan pari, kolme kertaa tiheämmässä kuin madonreikiä), joita sai myös kunnostaa ihan jäätävällä resurssihinnalla. Niiden aktivointi oli arpapeliä, kun eihän niistä voinut tietää, mihin se toinen pää johti ennen kuin sitä oli testattu. Sama tosin päti myöhemmin kun rakensin oman, se johti "johonkin".

Olin vähän varuillani näidenkin kanssa, koska jos minun mitätön ja ei lainkaan Keisarillisen Laivaston nimen veroinen yksikkökouralliseni pystyi seilaamaan ympäri tyhjyyttä niiden kautta niin samalla tavalla pahansuovat ilkimyksetkin pystyisivät hyökkäämään lähes täysin puolustuskyvyttömien sektorieni sisälle. Missä oli optio avaruusmiinoittaa ylimääräiset sisääntuloväylät tai edes yrittää pommittaa ne kappaleiksi?


Yksi ensimmäisistä taisteluista, johon suorastaan hakeuduin


Minilaivasto matkalla kohti vihaisten avaruusvalaiden selustaa

Kartan aukomista

Pikku hiljaa tiedealukseni, joita oli parhaimmillaan kuusi (löysin satunnaiseventtien kautta jokusen lisää), aukoivat galaksin ihmeitä ja keräsivät kokemusta tutkimalla erilaisia poikkeavuuksia tutkimissaan järjestelmissä. Silloin tällöin ne törmäsivät jonkunlaiseen vihamieliseen ja jättivät niistä karttaan merkiksi punaisia varoitusmerkkejä, jos olivat lähteneet karkuun samantien ja selvemmät tyyppi-, lukumäärä- ja tulivoimatiedot, jos olivat olleet lähempänä. Ajan kanssa tiedot vanhenivat, jolloin huutomerkeistä tiesi lähinnä, että "täällä oli joskus joku" ja tuurilla niistä oli vielä tulivoima-arvio. Ehkä sekin hävisi ajan kanssa, jos järjestelmä ei ollut kenenkään sensorinkantaman sisällä. Valtaosa avaruusameeboista sun muista löi noin viiden-kuudensadan yksikön iskuvoimalla, mutta muutama entiteetti pääsi muutamaan tuhanteen asti.


Minun avaruuslaivastoni olivat, kuten aiemmin sanoin, vieläkin mitätttömiä ja laiminlyötyjä, eikä niistä ollut puhdistamaan galaksia pahuudesta tai edes ilkeistä ajatuksista. Jätin siis tässä vaiheessa punaiset merkit rauhaan ja ohjailin tiedealukseni kiertämään ongelmat. Kurjasti osa avaruusreiteistä oli vain niin tiukasti kuristettu, että pahimmillaan yhdessä nivelessä kököttävä äkäinen avaruusameeba pisti minut kiertämään puolen galaksin kautta vain päästäkseni vilkaisemaan, mitä parin noodin päässä olevassa umpikujassa oli piilossa.

Rasvattu salama!

Kansalaisia


Kun olin saanut kaiken muun kartalta suunnilleen auki, päätin pistää hösseliksi. Päivittelin aluksieni tekit ajantasaisiksi ja lisäsin muutamaan jokusen lisäaluksen nostaakseni niiden yleistä tuhovoimaa yli 10k:n niin en joutuisi olemaan liian huolissani noista satunnaisvihollisista.

Oi sitä vallan ja voiman tunnetta, kun vihdoin sain lähetettyä laivaston johonkin aikalailla suoralla varmuudella siitä, että ne palaisivat kaikki hengissä kotiin. Tämä on muuten aina ollut ongelmani 4X-peleissä: keskityn aina teknologian tutkimiseen, kartan tutkimiseen ja kaikkeen muuhun paitsi sotavoimien rakentamiseen. Syyttäkäämme hiekkalaatikkoiluasennettani. Stellariksessa sentään oli valintalaatikko "auto-best", joka päivitti kaikkia tutkittuja alusluokkia vastaavia piirrustuksia aina parhaalla mahdollisella raudalla. Muuten minun alukseni olisivat olleet edelleen hitaita, suojattomia, läkkipeltipanssareilla ja hernepyssyillä ja fikkareilla aseistettuja... ja niitä olisi kolme. Koko galaksissa.


Sodalle [teko]syy

Olin vuosisatojen aikana saanut koko galaksin kaikki järjestelmät tutkittua. Koko tänä aikana olin nostanut yhden rodun avaruusaikaan ja Imperiumini tuottavaksi jäseneksi. Tuolta koillisnurkalta löysin toisen ehdokkaan uudelleenkoulutukselle, mutta päätin kokeilla toista tarjollaollutta vaihtoehtoa ja valaisin ne vähän suoremmalla toiminnalla vasallivaltiokseni.


Mitään tekoahan minulla ei vasallille ollut, joten päätin katsoa, mitä tapahtui jos rupeaisi kalistelemaan sapeleita. Tieteen nimessä, tietenkin! No, ehkä vähän aseteknologian testaamisenkin merkeissä, jos rehellisiä oltiin.


Kun nostin Lyriitit avaruuskansojen pariin nauttimaan senhetkisen Keisarin lyhytkestoisesta suopeudesta, he saivat aiemmin itse jo täyteen rakentamani järjestelmän omaan haltuunsa. Tai no, kuten kartasta näki, ei sieltä paljon muuta irronnut kuin neljä energiayksikköä ja aikalailla kauppaa. Naapurijärjestelmät olivat nekin 75-prosenttisesti vapaat.


Annoin suopeasti heille luvan itsenäistyä ja rupesin ihan sattumalta tutkimaan orjuutusta ja orja-armeidoiden rakentamista. Mitenkään toisiinsa liittymättä, tietysti. Samantien itsenäisyyden saatuaan lisko-otukset lähettivät rakennusaluksensa valtaamaan kaikki kolme naapurijärjestelmäänsä. Näin ei saanut jatkua,  joten pistin vallaten heti niiden välittömät naapurit, jotteivät otukset pääsisi laajentumaan pullataikinan lailla. Joku raja minunkin hyväntahtoisuudellani oli ja se raja oli jo ohitettu.


Joko ideologisista eroista tai omista laajentumistoimistani johtuen öttiäisten pääministeri pisti rajat kiinni. Ikään kuin se olisi haitannut oman valtakuntani elämää tai laajentumista mitenkään, pellet olivat itse galaktisessa umpikujassa. Allaolevassa kuvassa näkyi myös, että olin parkkeerannut yhden siedettävänkokoisen laivasto-osaston Geagawaan jo hyvissä ajoin. Eihän raja-alueita voinut suojatta jättää.


Itsenäisyyden annettuani meillä oli automaattinen kymmenen vuoden aselepo, jonka aikana tuhosin diplomatianäkymässä suhteitamme minkä ehdin, lähinnä huutelemalla suurlähettiläälle hävyttömyyksiä minkä pystyin ja ehdin. Vuosien hitaasti kuluessa roudasin lähes kaikki laivastoni rajajärjestelmään ja päivittelin niiden iskuvoimaa jatkuvalla syötöllä.

Heti kun se vain oli mahdollista, julistin ei-humanoideille sodan asettamalla tavoitteekseni valloittaa heidän pääjärjestelmänsä. Lyriitin reaktio tähän oli ihan ymmärrettävä "mmmumumumumutta mimimiiiksi?", Keisarikuntani vastaus oli tyly "koska voimme!".



Maailma liekeissä

Lähetin kaikki tähän toimeen varatut laivasto-osastoni samantien pieksemään kitisevien lisko-otusten avaruuslaivat, siviileistä aloittaen. Parin pienen hetken kuluttua olin vallannut neljä heidän viidestä järjestelmästään ja pysäköin laivastoni Honnam Ter III:n kiertoradalle.

Nyt pääsin siihen osaan pelistä, jota olin kauan odottanut suurella uteliaisuudella: kiertoratapommitukseen. Oletuspolitiikka oli asetettu "tavalliseen" pommitukseen, mutta minä menin samantien vääntämään sen "sumeilemattomaan". Tämä tietysti pisti maa-armeijoiden lisäksi myös siviiliväestöä nippuun aikalailla kovaa tahtia ja lanasi rakennuksia maan tasalle, kuten kuvauksen perusteella saattoi ehkä olettaakin.

Tässä vaiheessa rupesin ihmettelemään, että mitenkäs minä saan tehtyä maahanlaskuja, invaasioita? En tiennyt, enkä löytänyt mistään siihen sopivaa valikkoa, nappia tai mitään. Lyriiteillä oli ollut valmiina jokunen joukkojenkuljetusalus, joita minun avaruustelakoillani ei ollut valittavana ensinkään.

Vasta myöhemmän googlettelun perusteella selvisi, että minun olisi pitänyt käydä jollain omalla planeetallani valitsemassa joku armeija ja painaa sen kohdalla jotain "nyt menoksi"-namiskaa. Ensi kerralla sitten.




Muutaman vuoden kiertoratapommittelua ja massatuhontaa harrastettuani totesin, että kun en älynnyt, miten voisin suorittaa aivan mielettömän laajamittaisen ainoan asutetun planeetan (ja ainoan sotatavoitteeni) valtaamisen. En siis yksinkertaisesti osannut saavuttaa tavoitettani ja ajan kuluessa oma kansani olisi varmaan ruvennut napisemaan pitkästä sodasta, joten rupesin ehdottelemaan rauhaa.

Luonnollisesti vaadin heitä muutaman vuoden ajan antautumaan, mutta koska en ollut onnistunut saavuttamaan tavoitteitani, se oli automaattinen hylsy joka kerralla. Seuraava vaihtoehto oli tasapelilopetuksen ehdottaminen, mikä oli tietenkin ihan naurettavaa, mutta en halunnut heikentää kansansuosiotani. Muutaman ensimmäisen yksinkertaisen ehdotuksen ne mokomat nauroivat pihalle, mutta jollain höpöhöpö-lupauksella ne sitten hyväksyivät rauhan. Olisin voinut toki myös antautua, mutta se ei edes naurattanut ajatuksena.


Sotimisen loputtua rupesin liennyttämään häpeällisen yksipuolisilla kauppa- ja muilla sopimuksilla. Minkäs minä sille voin, että he suostuivat vuosikymmeniksi vaihtamaan mielettömiä määriä raaka-aineita sun muita vastikkeeksi jostain tässä tapauksessa niinkin hyödyttömästä kuin pääsystä sensoridataani?

Ideani oli rakentaa testimielessä noiden kanssa federaatio, mutta syystä tai useammasta he eivät ikinä suostuneet siihen, enkä ollut ihan varma, miksi niin. Suhteita paransi jatkuvasti se, että meillä oli kaikenlaisia yhteistyö-, maahanmuutto- ja kauppasopimuksia. Kävin sivistämässä pari avaruuden eri kolkista löytynyttä ei vielä älyllistä elämänmuotoa omalle tasolleni ja annoin parille niiden asuttamalle sektorille vasallistatuksen. Ajattelin, että josko ne tekisivät jotain jännää omilla tahoillaan.

Samalla jatkoin tieteen edistämistä täydellä höyryllä. Telepatian löydettyäni tutkin myös jotain niinkin kiehtovaa kuin psioniset armeijat ja PSI-voimalla toimivan warp-moottorin. En tähän mennessä ollut vielä ottanut sellaisia käyttöön, mutta aikaahan oli vielä vaikka miten. Hähähäää.


Kun sota oli ohi, palautin eri laivastoni suojaamaan Imperiumin vakiintuneita rajoja. Yksi osasto jäi koilliskulmaan siltä varalta, että ötökät rupeaisivat taas kukkoilemaan mitättömällä laivastollaan. Pari heitin yksittäisille saarekkeille, yksi kullekin, kutakuinkin niin, että heikoin laivue suojasi pienintä länttiä. Viimeiset vedin partioimaan pääalueelleni etelälohkolle.

Satunnaiset piraattihyökkäykset rupesivat olemaan sen verran rasittavia, että rakensin joka valtaamaani järjestelmään yhden tai kaksi tykkiplatformia avaruusaseman suojaksi. Eritoten Omicron Persei (jossa ei valitettavasti ollut kahdeksaa planeettaa... mikä pettymys) oli ihan jatkuvasti pienen kiusanteon kohteena ja tyypillisesti aina kun partioiva laivue oli jossain muualla. Bucka Primen asemalla oli muistaakseni peräti kahdeksan puolustusasemaa, ihan kaiken varalta.

Piraatteja oli ruvennut esiintymään aika paljon varmaan senkin takia, että hirmuisesta työttömyydestä johtuva rikollisuus oli nostanut rumaa ja vähitellen järjestäytyvää päätään siellä sun täällä. Planeettani olivat järjestään täyteen rakennettuja, mutta millään ilveellä en saanut kaikille asukasyksiköille töitä, tai sitten en vain taaskaan osannut.

Kutsumattomien vieraiden kriisi

Pyytämättä ja yllättäen joku repi aukon aika-avaruusjatkumoon jossain galaksin pohjoiskaarteella aikaleimalla 2551.06.22. Tämä ei ollut selvästikään hyvä juttu. Pistin samantien kaikki ihan vääriin kolkkiin hajautetut laivastoyksikköni paahtamaan Higashik-Afaa kohti. Vasalleistani ei ollut mitään iloa, heitä ei saanut usutettua hyökkäämään säälittävillä laivastoillaan (diplomatianäyttö oli antanut niille kaikille luokituksen "pathetic"), eli kai ne olisivat itsiään puolustaneet pahan paikan tullen.


Keräsin kaikki sotavoimani pariin pinoon ja nykäisin ne kohti interdimensionaalisten mömmöjen sisääntulojärjestelmään. Sain sen siivottua, kohtuullisen raskailla tappioilla. Unbiddenien jokainen laivasto oli ~20k voimaltaan ja niitä oli ehtinyt tulla tälle puolelle jo aika monta, ympäriinsä levittäytyen. Ajattelin, että "tämähän oli helppoa kun olin näin nopea", mutta väärin luulin. Unbiddenien sisääntulopaikka oli tuhoutumaton, jos niillä oli jotain ankkureita ja tilannelokin mukaan niitä oli useampi.

Laivastoni pistettiin armotta nippuun ja sapuskaksi, kuten alempi kuva näytti.


Ryökäleet levittäytyivät ympäri pohjoissektoria ja söivät useamman sektorin valta-alueestani ihan tuosta vaan. Tiedealukseni syötiin ja aika pian minulla oli jäljellä pari hassua rakennusalusta ja pientä alivoimaista laivastonripettä.

Vaan olinpa pistänyt pääkaupunkini avaruussataman töihin heti eventin lauettua ja siellä oli aika hyvä määrä laivoja tekeillä. En ollut siinä harhaluulossa, että koko jono ehtisi ikinä valmistua ennen kuin tuo violetti syöpä olisi tuhonnut koko valtakuntani, mutta kaatuisimmepa avaruussaappaat jaloissa.


Aika ripeästi ne löysivät kolonisoidun planeettani pohjoislohkolta. Lyhyen ja brutaalin kiertoratapommituksen jälkeen asukkaat oli syöty ja planeetta pilattu asumiskelvottomaksi (ehkä sen voisi vielä terraformata, mutten uskonut pääseväni kokeilemaan).


Imperiumin oikea vastaisku

Pelkäsin tulevani jyrätyksi nopeasti, vaan miten kävikään? Sain kuin sainkin Keisarinnan Oikean Nyrkin valmiiksi ja sen iskuvoima oli peräti kaunista katsottavaa entisiin rupulaivastoihin verrattuna: 178k+ ja sillä kyllä nitistettäisiin noita yksinäisiä 20k pellejä aika riemukkaasti.


Oli suorastaan riemukasta katsoa, kun aiemmin omia purkkejani mennen tullen vieneet megapahikset olivat nyt hengettömiä alta aikayksikön. Ylivoima oli, kuten tavallista, tosi kivaa, kunhan se oli omaa ylivoimaa.


ERF-laivaston tueksi jatkoin jättilaivastojen rakentamista nyt sekä Bucka Primen että Honnam Terin telakoilla. Vihollisia oli syydetty niin jäätävä määrä, että vaikka ne olivatkin pieniä, 20k-30k nippuja, ne kuluttivat omaa voimaani vääjäämättä alaspäin ja jossain välissä kävisi väistämättä niin, että kolme vihollislaivastoa olisi jo määrällisesti arveluttavan lähellä yhtä omaani ja siten heikentäisi sitä jatkuvasti entistä enemmän. Samoin vihollisia olisi aina jatkuvasti tulossa lisää, joten jossain välissä en olisikaan ollut yhdellä megalaivastolla ylivoimainen tai edes tasaväkinen useampaa pientä vastaan.

Parin ison taistelun jälkeen vedin mahtilaivastoni takaisin lähimmälle telakalle korjattavaksi ja edelleenpäivitettäväksi, olinhan jatkanut tieteentekoa (tässä vaiheessa vaihtoehtoni olivat jatkuvasti luokkaa "näille asetyypeille lisää tulinopeutta tai tehoa, suojille lisää kestoa, panssareille lisää kestoa tai laivastokapaa isommaksi". Silti, numerot paranivat jatkuvalla syötöllä ja Imperiumin Viimeinen Toivo -laivasto-osastokin valmistui, nyt 190k+ voimalla.

Rupesin suorittamaan etnistä puhdistusta ihan toden teolla. Oikaisin madonreiän kautta kutsumattomien vieraiden takapihalle ja loikin laivastoillani järjestelmä kerrallaan vallatut järjestelmät puhtaaksi. Ajoittain vastaan tuli aluksia, jotka rupesivat vielä keräytymään kasaksi, hyväkkäät. Nopean pohjoissuuntaisen pyyhkäisyn jälkeen vihollisen alue oli kutistunut aikalailla ja niiden laivueetkaan eivät olleet ihan yhtä kärkkäitä parveilemaan niskassa, joten käytin joukkoni pikahuollossa koillissaarekkeeni telakoilla ja jatkoin Unbiddenin avaruusasemien polttamista, niiden laivastoja erikseen jahtaamatta.



Pikkuhiljaa olin päässyt niin pitkälle, että pahiksilla oli enää neljä järjestelmää hallussaan, tosin todella ärsyttävästi ne eivät olleet kaikki samassa reittiryppäässä (ounastelin, että yksi rakennusalus oli päässyt sittenkin karkuun ja ohi jossain välissä, vaikka jahtasin niitä kuin peto). Olin menettänyt kaksi siirtokuntaplaneettaa, yli 200 alusta, mutta myös tuhonnut yli 40000 niiden alusta. Luvut olivat aivan mielettömiä ja avaruus oli vielä väärällään kutsumattomien aluksia jahtaamassa minun joukkojani.


Sotaonnen käännyttyä olin pistänyt rakennusalukseni taas liikkeelle ja rupesin keräämään lisää resursseja, jotka olivat päässeet yllättävästi hupenemaan sotavarustelun aikana. Viimeistä iskua kohti vainolaisen sydäntä oli tekemässä neljä täysimittaista isoa laivastoa. Olin keskittynyt pääasiassa Taistelulaivojen ja Risteilijöiden rakentamiseen, unohtamalla Korvetit ja Hävittäjät (Destroyer) kokonaan. Jäljellä oli enää kaksi järjestelmää, joista ensimmäisessä oli yksi kuppainen avaruusasema ja toisessa sen kaverina myös avaruusrepeämä ja jos niitä ehti sieltä vielä pullahtaa, myös yksittäisiä iskulaivueita, joista ei enää ollut edes vaivaa.


Hiiohei! Pommitin portaalin nurin aikaleimalla 2622.09.05 ja käskin laivastojani nostamaan kytkintä kohti lähimpiä telakoita korjailua ja päivityksiä varten. Ne olivat ottaneet kevyttä vahinkoa, mutta alkusotaan verrattuna olemattomia määriä.


Olipas se jännittävää puuhaa. Enkä vallankaan ollut kuvitellut, että olisin saanut noita lyötyä, kun ne tulivat sen verran kovalla rytinällä heti alkuun, enkä minä ollut varautunut minkäänlaiseen oikeaan sotimiseen, "tyhjässä" galaksissa... Portin romahdettua kutsumattomat vieraat keräytyivät kaikki samaan järjestelmään mahtavaksi kuolemanlaivastoksi, eivätkä enää hievahtaneet sieltä.

Kävin pari kertaa laivastoillani nakertamassa niiden laivastoja nurin, mutta kun vastassa oli useita satoja tuhansia pisteitä tulivoimaa, omat armadani ottivat selkäänsä selvästi alivoimaisina. Jätin nuo möttiäiset sitten omaan arvoonsa ja unohdin ne nököttämään parkkeerattuani yhden hätävaralaivaston toiseen naapurijärjestelmään.

Kriisin jälkeen

Ulottuvuuksienvälisen invaasion takaisinlyömisen aikana olin laiminlyönyt aivan kaikkea muuta, kuten alati kasvavaa työttömyyttä siellä sun täällä, epäoptimaalisia tuotanto/kulutustasoja ja avainhenkilöiden hengissäoloa. Muunmuassa kaikki tutkimusjohtajani olivat ehtineet heittää veivinsä, joten sen takia en ollut joutunut klikkailemaan seuraavia tutkimuskohteita hyvään aikaan. Päätin, että rupean laajentamaan Imperiumiani asuttamalla kaikki asumiskelpoiset planeetat, jos resurssini siihen taipuisivat.

Tätä silmällä pitäen Empire Sprawl -arvoni oli vielä hallinnollisen kapasiteettirajani alapuolella, mutta palkkasin nuorimman tieteilijän ja pistin sen ajamaan Society Researchia, valiten aina Admin-capin kasvatusta kun mahdollista.

Imperiumin pallomainen laajentuminen

Avaruus oli aikalailla yksin minun. Ajelutin rakennuslaivojani ympäri karttaa ja rakentelin yksinäisiä avaruusasemia kaikkiin järjestelmiin, joissa oli kolonisointikelposien planeettojen merkkejä. Joka ikiselle asutettavalle planeetalle lähetin aluksen.

Tämä tietysti nosti kliksuttelumäärät aivan älyttömiksi, kun jokainen planeetta oli käytävä läpi siltä varalta, että siellä oli jotain lisärakennettavaa, päivitettävää tai säädettävää. Siirtokunta-alusten jatkuvasta rakentelusta ja uusien järjestelmien valtaamisesta johtuen planeettojeni määrä vain kasvoi kasvamistaan. Hyvä kun olin päässyt planeettalistan kerran läpi, iterointi oli oikeastaan aloitettava samantien uudelleen.

Väestönkasvu oli mieletöntä, mistä johtui se, että täyteenrakennetuilla planeetoilla oli joko liian vähän asumuksia, töitä tai molempia ja siitähän rikollinen aines vasta innostui. Luksustavaroiden jakelulla saattoi koettaa pitää väestöjen tyytymättömyyttä jotenkin kurissa, mutta eipä se ihan liian paljoa auttanut.

Jossain välissä katsoin, mitä väestölaskurit sanoivat, ties mitä avaruustorakoita oli useita satoja yksiköitä enemmä kaikkialla kuin Buckazoideja tai robottejani. Väänsin rotupolitiikkavivuista nostamilleni ei-Buckazoid-kansalaisilleni väestönhallintarajoituksia ja muuttorajoituksia tiukalle. Tällä menolla saattaisin päätyä pistämään Imperiuminlaajuisista asetuksista joukkotuhonnan taas sallituksi ja ryhtyä vähentämään liikakansoitusta hyvin, hyvin vauhdikkaasti mutta inhottavasti.

Unbiddenien loppu

Kun odottelin influence-pisteiden kasaantumista taas yhtä avaruusasemaa varten päätin tehdä jotain muuta. Unbiddenien uhka oli edelleen tilannelokissa roikkumassa ja se oli jo ruvennut ärsyttämään. Pistin kaikki laivastoni päivityksiä varten telakalle ja rakennutin jokaiseen kasan taistelupaatteja ja risteilijöitä. Kun minulla oli kasassa neljä yli 100k-tulivoimaista laivastoa, ajoin ne ensin tämän universumin Sullustin lähelle ja hyppäytin sieltä viimeiseen vihamieliseen järjestelmään.

Keisari Palpatinea TIE Fighterin introsta siteeraten: "The Empire is on the verge of success. Soon, Peace and Order will be restored throughout the galaxy".

Yhdellä hyökkäysaallolla en saanut järjestelmää siivottua, mutta lähetin laivastoni toisella samanlaisella hyökkäyksellä päälle, ilman päivityksiä tai uusia lisäaluksia. Nyt ne riittivät ja pyyhkivät avaruuden puhtaaksi naapuriulottuvuuden poikkeavista. Kalenteri sanoi 2826.01.02., eli noin 200 vuotta tässä moppaamisessa meni ihan vahingossa.



Vaikutusvaltaongelma

Enpä taas tiennyt, mitä tein, mutta kesken avaruuden asutuksen huomasin yht'äkkiä, että Imperiuminin vaikutusvalta oli saanut perusarvokseen -1,5 ja sehän sitten ryytyi nollille muutamassa avaruuskuukaudessa. Valtakuntani eri poliittiset toimijat olivat aikalailla pienellä influence-tuotolla kuitenkin olevinaan positiivisella, paitsi yksi robottivihaajalauma, jota en suostunut tukemaan niin millään. Robotit ja AI olivat kova juttu, hiljaa senkin aliavaruusluddiitit!

Jätin tuon ongelmani takia pelin sikseen pariksi kuukaudeksi, kunnes vaikutusvallan negatiivinen base-arvo juolahti jostain mieleeni (taidettiin puhua Stellariksesta työpaikan peliflowssa) ja haeskelin tuosta kommentteja. Todennäköisin syypää oli eri faktioiden promote/suppress -toiminto, jota olin ehkä saattanut käyttää turhan innokkaasti.

Piiloratkaisu

Tökkäsin pelin taas käyntiin yhtenä toukokuisena iltana ja kävin poistamassa aktiiviset vaikutukseni. Avaruuskuukauden vaihduttua perusarvo loikkasi +4:ään ja saatoin vain kummastella, miten noin suurivaikutuksinen asia ei näkynyt kälissä mitenkään selvästi siellä, missä moni muu vaikutusvaltaan vaikuttava asia oli listattu. Pah.

Jatkoin avaruuden valloittelua ja täydellä vauhdilla pelin rullatessa olin pian saanut vallattua jo reilut 200 järjestelmää nimiini. Eri planeettojen kolonisointi oli toki hitaampaa, kun kohtuullisen iso osa vapaista elinkelpoisista järjestelmistä olivat kauempana rajojeni ulkopuolella, joten jouduin joko kitkuttamaan rajojani järjestelmä kerrallaan (~50 vaikutusvaltaa per outposti) tai täsmäomistamaan asuttavia järjestelmiä (~150 vaikutusvaltaa). Laske siinä sitten huviksesi pelatessasi, kumpi oli milloinkin parempi lähestymistapa.

Testailupeliini oli toukokuun lopulla pelaamani viimeisen session jälkeen kulunut 44 tuntia. Enkä ollut vielä keksinyt, miten sen voisi voittaa kun voittoehtojakaan ei ollut. Hupsista.

18.12.2019

Adam Savage - Every tool's a hammer

Olen ollut aina kova lukemaan. Tai no en aina tietenkään, mutta viimeiset 32 vuotta ainakin, jonkinasteisella luonnollisella ikäkausittaisella vaihtelulla. Lukemiseni ja niihin liittyvät mutinat olen pyöritellyt Goodreadsissä, kun en ole kokenut, että Projektimutinat olisivat oleellinen paikka sellaiselle.

Kuten kuka tahansa saksaa, tuota rakkauden kieltä ikinä opiskellut tietää, poikkeus vahvisti säännön ja myös kielen poikkeuksilla oli omat poikkeuksensa. Joten nyt heitettiin uusi ProjektiAihePoikkeus("Jokaisessa työkalussa piileksii vasara") ja tapaus lokitettiin info-tasolla.

Elämä on mitä siitä teet

Tapani on ollut lueskella metrossa matkalla töihin/kotiin. Hyppäsin kirjan kimppuun yhtenä lopputoukokuun aamuna, sillä oletuksella, että kyseessä oli 100% kaikensorttiseen kyhäämiseen keskittyvä kirja.

En ollut vielä päässyt esipuhetta edes puoleen väliin kun kutina hypätä seuraavalla asemalla ulos ja ottaa seuraava juna kotiinpäin, jotta voisin käydä Lambda-luokan sukkulani kimppuun oli lähes ylitsepääsemätön. Spoileri: menin kiltisti töihin.

Jo tässä introssa oli monta siteerattavaa lausahdusta, joista yksi osui maaliin välittömästi ja jonka ainakin omalta kohdaltani on todentanut vuosien ajan tämä bloginkuvatukseni. "Give a maker the chance to tell you about the thing they're putting their time into, and good luck getting them to stop!"

Samoin paljon myöhemmin Adam rutisi luvun verran jakamisesta, johon omalta osaltani 'Mutinat osuvat myös aika tehokkaasti, vaikkakin omissa jutuissani on todella paljon parantamisen varaa. Ajatus oli tärkein, eikö?


Toinen esipuheen oleellinen lause liittyi johonkin jolppiin, joka alentuvasti totesi, ettei ollut tekijä, koska "emmää, mä vaan koodaan" - koska ohjelmointi on Tekemistä. Päätin muuten, että käyttäisin makingistä tässä yhteydessä käännöksenä tekemistä jonkin luomisen sijaan, koska se nyt vaan kuulosti kivemmalta (ja paremmalta käännökseltä muutenkin) omiin korviini.

Ei mikään omaelämänkerta

Jostain syystä jossain on ollut vallalla mielikuva siitä, että tämä oli jonkunlainen (oma)elämänkerta. Minä ainakin olin ja olen eri mieltä: kun kyse oli Tekemisestä, kehittyminen ja kasvaminen oli oleellinen osa oppimisprosessia, joten luonnollisesti siellä täällä oli esimerkkejä "tällaisia typeryyksiä tein nuorena"-kategoriasta ja pitkä pätkä aiheella "näin oma pajani on kehittynyt vuosikymmenien saatossa".

En ole ollut varmastikaan ainoa, joka on tahtomattaan nähnyt ja kuullut mielessään herra Savagen innokkaana selittämässä, huitomassa käsillään ja esittelemässä tekeleitään samalla kun on lukenut kirjaa. Adamin yleisasenne ja selvä intohimo kaikkeen tähän paistoi läpi todella selvästi. Hauskasti huomasin itse, että moni asia, jota olen toteuttanut itse erinäisten vuosien aikana on päätynyt samoille uomille muidenkin tekijöiden kanssa.

Tekemisen meininki

LISTAT

Meillä on puljattu listoja vähän siihen sun tähän, mikä on ollut tosi toimiva ratkaisu, koska eipähän unohdu niin helposti, mitä kaikkea milloinkin on valmisteltavana. Sisennettyjä listoja usein, koska näinhän se meillä tuppaa menemään: todella harvat listaksi päätyvät työjonot koostuvat vain yhden tason toimenpiteistä, vaan yleensä niillä on lisäsisältöä ainakin yhden tason verran syvemmäle puussa.

'Mutinoiden listat eivät tyypillisesti ole päätyneet listamuodossa esim. blogiin, vaan ovat olleet tekstiksi aukipurettuna, eivätkä silloinkaan yleensä yhtä, kahta seuraavaa askelta laajemmin. En ole myöskään kirjoitellut niitä erikseen, koska aika pitkälti olen toistanut samaa kaavaa hyvin pienellä vaihtelulla.

Valintalaatikot (checkbox)

Nämä olivat kirjassa kiehtova lisä listoihin, otin huvikseni tämän homman töissä käyttöön ja olen ainakin näin noin puolen vuoden aikana pitänyt siitä. Savage kertoo kirjassa ILM:llä kollegaltaan oppimansa valintalaatikkoprosessin:

[_] Kun tehtävä oli valmis, loota väritettiin täyteen
[/_] Kun tehtävä oli >= 50% valmis, loota väritettiin poikittain puoliksi
[_] Jos tehtävää ei oltu aloitettu tai edistetty havaittavasti, loota jäi tyhjäksi


Samaa tietysti voi käyttää myös sisäkkäisten listojen kanssa. Tämän lähestymistavan hienous oli se, että kertavilkaisulla listasta näki, missä tilassa mikin homma oli. Tyypillisestä "viivaa yli valmiit"-listasta ei välttämättä saanut enää jälkikäteen selvää, mitä oli tullut tehtyä.

Käytä lisää jäähdytysainetta

Kärsivällisyys on taas jotain, mikä ei ole noussut omaksi haitakseni, koska joku 24h tunnin odottelu ei ole häirinnyt - yleensä. Tietysti joskus olen vain halunnut saada jotain valmiiksi ja olen ruvennut hosumaan ehkä ennakoitavalla lopputuloksella: korjailu on syönyt paljon enemmän aikaa kuin mitä olisin kuluttanut odottamalla rauhassa hippasen pidempään.

Kirjaa lukiessa huomasi kyllä, että Adam on aina ollut paljon pahempi (saati sitten verrattomasti kokeneempi ja aktiivisempi) tässä kuin minä, mutta silti: osa kommenteista herätti lievää "hupsis..."-mielikuvastoa entisistä rävellyksistä.

Aikarajat

Tämä nimenomainen luvun aihe on ollut vallankin harrasteluhommissani todella ongelmallinen. Koska olen rakennellut näitä sekavuuksia omaksi ilokseni, aikataulupainetta ei yksinkertaisesti ole ollut. Lambda-luokan sukkulan kanssa hourailin pariinkin kertaan, että saisin sen "tässä kuussa valmiiksi" mutta tosielämä ajoi prioriteettiensa kanssa yli ja malli sai jäädä vielä pitkäksi aikaa roikkumaan.

Tosin, kiirekö huvikseen rakentavalla. Eri asia olisi, jos tekisin jotain tilaustöitä tai jotain tiettyä tapahtumaa varten. Ensimmäisestä ei ole pelkoa ja jälkimmäistäkään en ole tehnyt kuin kahdesti.

Piirtäminen

Kynän kanssa tuhertaminen on ollut työelämässä(kin) aina se, millä olen koettanut saada asioita selvitettyä toisille. Mitäänhän minä en osaa piirtää, mutta työskentelenkin alalla, jossa abstraktit kuvaukset ja "tosta lootasta nuolia tuonne ja tuone" on se, miten asioita muutenkin kuvataan, piirtotaitoni puute ei ole ollut ongelma. Vaan hohhoi, jos olen koettanut piirtää työn alla olevaa pienoismallia tai sen osaa jollekulle...


Toleranssinkasvatus

Tämä luku alkoi julistuksella siitä, että puuhaillessaan tulee kämmäilemään alituiseen. Se on totta. Tästä nimenomaisesta syystä olen varmaan aina pitänyt enemmän maalla kulkevista vekottimista mallailukohteina kuin lentävistä vehkeistä, koska (ainakin minusta) itsestäänselvästi lentolaitteet vaativat parempaa tarkkuutta ja tietynasteista täydellisyyttä kuin maassa möyrivät sotakoneet. Olen ennemminkin oppinut sekä hyväksymään että jopa nauttimaan epätäydellisestä jäljestä lopputuloksessa - niin kauan kuin siinä oli tolkkua, tietenkin. Ihan mikä tahansa summamutikassa kasaan oksennettu räpellelmä ei käy.

Jakaminen

Yksi sangen kannatettava osio Adamin rutinoissa ja kaikessa online-presenssissä on ollut "jaa mitä osaat ja/tai keksit". Minä ainakin olen oivaltanut erinäisiä pikkuniksejä ihan vain kuuntelemalla puolella tai kokonaisella korvalla kasaa One Day Builds-sarjaa. Jollain kierolla tavalla olen itse toteuttanut jakamisteemaa, tosin rehellisesti sanottuna ilman mitään sen syvällisempää ajatusta taustalla, tällä bloginkuvatuksella.

Siivoa jälkesi joka päivä

Olen joutunut käytännön pakosta noudattamaan tätä jotenkuten jo vuosikausia, koska ei minulla ole yksinkertaisesti ollut tilaa jättää kaikkea lojumaan ympäriinsä. Jok' ikisen rakentelu- tai maalaussession jälkeen olen kasannut tekoseni yhteen paikkaan. Aina se ei ole päätynyt parhaiten pois tieltä, mutta yhteen läjään edes, josta sen on saanut vietyä taas pois.

Ideana tässä oli se, että jos ja kun on siivonnut sotkunsa alta pois sessionsa jälkeen, saisi seuraavalla kerralla aloittaa suoraan siitä, mikä eniten motivoi sen sijaan, että joutuisi aloittamaan omien sotkujensa siivoamisella.

Fiilikset

Tämä poikkeuksellinen postaus Projektimutinoihin päätettäköön sitaattiin kirjasta. Sekin osui ja upposi, toistuvasti!

"I have a prediction: you are going to mess up a lot. I mean A LOT. [...] There will be moments when, if you are not losing interest in a project, you are losing your mind about it. It will be confusing, dispiriting, and infuriating.

About this prediction, I have three words for you: WELCOME TO MAKING!"

11.12.2019

Valmista: Projekti II/19

Jotkut projektit ovat lentäneet alusta loppuun huimalla vauhdilla jonkin kosmisen inspiraation lumoissa. Osa niistä taas on edennyt tasaisen tappavalla mutta hitaammalla rytyytyksellä alusta loppuun. Jotkin, kuten tämä, ovat ennemmin edenneet ennemminkin sykäyksittäin, kuten aika monelle kuukaudelle jakaantuneet postaukset ovat ehkä antaneet huomata. Se, mistä tämän nimenomaisen projektin pulssivaihe johtui, en osannut arvata tai tunnistaa. Tämä oli vallankin hämmentävää kun olin tästä peräti innoissani.

Ehkä osasyy oli siinä, että tämä oli vanhan ja jo kerran loppuunsaadun mallin korjaamista ja "vain" uudelleenmaalaamista. Tai sitten tänä vuonna on vain on ollut niin paljon kaikenlaista tekemistä, että asiat ovat priorisoituneet vähän eri tavalla.

Uusioprosessi söi noin puoli vuotta aikaa kalenterista ja tärväsin siihen - tämä mukaanlukien - peräti 27 postauksellista tekstiä. Työvaihekuvia otin yhteensä 139 kappaletta ja valmiista 15. Oikeaa käytettyä aikaa en uskaltanut edes mitata, koska yksinkertaistettu 26 * 0,75h = 19,5h ei ole läheskään tähän alunperin niin yksinkertaiselta kuulostavaan projektiin käytettyä aikaa vastaava arvo.

Vihonviimeiset kuvat

Pienempiä rakennelmia kuvatessani olen manannut sitä, ettei minulla ole hyvää systeemiä kuvien ottamiseen. Tähän mennessä aaneloset ovat olleet jotenkuten siedettävä häkki, mutta Sienar Fleet Systemsin kaunis laitos oli muovisena aivan liian iso sellaiseen. Olisi pitänyt hommata valoteltta, kun sitä aiemmin tänä vuonna mietin..

Vaan ei, ei auttanut itku markkinoilla. Metsästin kotoa ainoan kutakuinkin neutraalin taustan ja asettelin mallin kuvattavaksi. Valo-olosuhteet olivat tietysti sitten ihan päin honkia. Toivon mitä hartaimmin, että suotte anteeksi omituisen ja vähän miten sattuu mukaparannellun valaistuksen, en nimittäin halunnut ottaa salaman kanssa kuvia näin mielettömän lyhyellä kuvausmatkalla. Gimppasin kuvista lähinnä turhia saumoja ja reunoja pois ennen kroppailua, en käsitellyt niitä sen kummemmin.













Versioiden erot

Ajattelin, että olisi asiallista näyttää rinnakkain vertailua varten kuvia versioista 1.0 ja 1.1. Tietysti molemmat oli taustoitettu eri tavalla, kuvat otettu aivan eri kertaluokan kameroilla, mistä sattuu kulmista ja kaiken kukkuraksi muokattu ties miten omituisesti. Ondiv'n ykkösversiosta ei myöskään ollut olemassa kovin montaa kuvaa alkuperäisessä komeudessaan ja vielä vähemmän kelvollisia sellaisia, joten vertailu tuli jäämään aikalailla fiilispohjaiseksi.

#001
v 1.0 v 1.1


#002
v 1.0 v 1.1


#003
v 1.0 v 1.1

#004
v 1.0 v 1.1

Minusta uusi versio oli kuitenkin paremman näköinen kuin ensimmäiseni. Uskoisin myös, että jos olisin vanhan säätämisen asemesta aloittanut puhtaalta pöydältä, lopputulos olisi ollut huomattavasti parempi, enkä nyt viittaa vain laskutelineistä johtuvaan nilkuttavaan asentoon.

Kai minä olen jotain oppinut ja kehittynyt vuosien saatossa. Katsoja tuomitkoon, lukittauduin itse omaan kuplaani.

Entäs Lambda-luokan T4a -sukkulan Lego-versio?

Ostin jokunen vuosi sitten itselleni pari isompaa legosettiä (75093 "Death Star final duel" ja 75094 "Imperial shuttle Tydirium" joka oli täynnä julmia avaruusterroristeja). Vaikka olenkin räiminyt kuvia ja postauksia Lego-ostoksistani tai lahjoistani, muutama oleellinen sarja, kuten nämä kaksi, on jäänyt dokumentoimatta. Osan tämän mallin maalausinspiraatiosta sain myös sen Lego-siskolta, se myönnettäköön.