30.12.2020

Dekalaatio

Siirtokuvia

Kaikesta kiroamisestani huolimatta käytin sittenkin jokusen siirtokuvan tähän mallikokonaisuuteen. Ajopeleihin läiskin sekä merkkijonot "U.S. ARMY M553" molempien ääripäihin, oviin ja kattoihin viisisakaraiset tähdet. Kanuunan lavetin etupäähän tuli pari samanlaista merkkijonoa, vasemmalta sivulta leikkelin pätkän pois, kun en halunnut taistella isoa siirtokuvaa outojen pinnanmuotojen päälle. Vaihteeksi nuo käyttäytyivät kohtuullisen kiltisti.

Vetoajoneuvojen siirtokuvat

Vetoajoneuvojen siirtokuvat

Kanuunan siirtokuvat

Kanuunan siirtokuvat


23.12.2020

Varoitusraitoja

Raksapuskurit

Olen aina pitänyt caution-raitojen käyttämisestä siellä täällä (Doom-kenttien tekoajoistani lähtien), minusta ne myös ovat aina sopineet erityisesti scifi-sotavehkeisiin, kuten Battle- ja OmniMecheihin. Tosimaailman vempaimissa ne eivät ole olleet minusta ihan yhtä hyvin kotonaan, kun niissä harvemmin näkee suurikontrastisia "VARO TÄTÄ"-merkkejä jostain ihmeellisestä syystä. Olin vähän kummissani, kun näihin tykinvetoautoihin piti tarroittaa sellaiset, tuskin niitä olisi sotatoimialueella käytetty. Silti, halusin ennemmin maalata ne kuin käyttää spagetiksimeneviä siirtokuvia, vaikka tiedostin oman teippiraitani harvuuden verrattuna printtiin.

Teippailin puskurien välittömän naapuruston jotenkuten suojaan ja rupesin maalaamaan. Aloitin ensin tummalla harmaalla (VMA 71268 German Grey), jonka päälle maalasin vähän kevyemmin sysimustaa (VMA 71057 Black). Kuvittelin jotenkin saavani puskureille aikaan vähän luonnollisemman tumman värin kuin pelkällä mustalla.

Maskattu puskuri, maalattu mustalla

Maskattu puskuri, maalattu mustalla

Välilopputulos

Perinteikkään maalinkuivattelutauon jälkeen arvoin vähän aikaa teippien kanssa ja vetelin noin 2,5mm suikaleilla jokusen kauttaviivan ja kenoviivan per puskuri. Keltaisena käytin keskisarjan keltaista (VMA 71002 Medium Yellow). Epätasainen maalipinta syntyi hyvin suurilta osin turhan paksuksi päässeen maalin takia. Tässä tapauksessa se tosin sopi puskurin ja laitteiden luonteeseenkin, ainakin se oli realistisemman näköinen kuin dekaali!

Varoitusraidalliset puskurit


16.12.2020

Lisää autonmaalausta

Oliivinvihreää, osa 3

Maalailin ajoneuvoja innokkaasti, käytin ennen oliivinvihreätäydennystä paria toisenlaista vihreää (USAF Olive Drab; jotain saksalaista Panzerwagen-vihreää), joilla täyttelin aiempia alimaalattuja kohtia. Nämä sävyt eivät olleet tasan sitä mitä kaivattiin, joten maalasin noita kohtia uudelleen kun olin vihdoin päässyt ostamaan uutta maalia. Mitkään pienemmät värisävyerot eivät olleet sellaisia, jotka halusin ehdottomasti peittää, koska kevyt vaihtelu oli minusta enemmän kuin ok.

Maalailun innossani rupesin vihdoin maalaamaan myös autonrenkaita (VMA 71315 Tyre Black). Osan renkaiden keskiöistä maskasin, osaa en. Kai minulla oli siihen joku syykin, mitä en enää tätä kirjoittaessani yksinkertaisesti saanut palautettua mieleeni.

Maalatut vihreät vetoajoneuvot



Renkaita maalauksessa

Räimin myös kanuunan ja ajoneuvojen alareunoille vähän haaleaa, aavikkomaista likaa. En keskittynyt tuohon sen kummemmin tässä vaiheessa, kunhan testailin tulevaa säistyspätkää varten.

Aavikkotomutettu kanuuna

 

9.12.2020

Oliivinvihreää ajokeille

Tylsintä maalipintaa ikinä?

Kuten olen jokusen kerran manannut, tämä tasainen oliivinvihreä ei ollut mitenkään mieltäylentävää maalattavaa. Vaikka en ollut maalaamassa kaikkea 1:1 ohjeen mukaan, en kokenut, että jonkun satunnaisen jenkkien 60-luvun naamiokuvion vetäminen tähän olisi sekään ihan kotonaan.

Tosin, eipä joku kolmivärinen NATO-skeema olisi kovin väärinkään, paitsi jos muistini taas kerran petti pahasti. Ehkä olisi turvallisinta vain pitää tämä tylsänä yksivärisenä, mutta hillitä suunnittelijoiden räikeitä, suuria ja puhtaita teräspintoja.

Vihreää

Aloitin maalaamalla irto-osat ensin. Jonossa ensimmäisenä olivat vetoajoneuvojen vielä irrallaan olleet renkaat ja vararenkaan keskiö. Kuvista jäivät pois ohjaamojen katot, jotka maalasin eri kierroksilla sisältä ja ulkoa.

Renkaan kumit pohjamaalattuna ja keskiöt oikeasti maalattuna

Ajoneuvojen pohjat olivat sinänsä helppoja maalattavia, erikoiset kulmat ja tietysti nuo takarenkaat varjostivat maalisuihkua, joten jouduin maalailemaan vähän sillai ja tällai. Tarkoitukseni oli joka tapauksessa räimiä ruskeaa tuomaan edes jonkunlaista vaihtelua näihin masiinoihin. Päätin olla tavoittelematta täydellisyyttä ensimmäisellä maalauskierroksella ja täydentää heikommin maalatut kohdat yhdellä korjaussessiolla myöhemmin, nyt halusin saada kaiken pääosin kelvolliseen maalaukseen.

Ajokin 1 pohja ensimmäisen maalikerroksen kanssa

Ajokin 2 pohja ensimmäisen maalikerroksen kanssa

Yläpuolet

Pohjapuolten kuivuttua yön yli vaihdoin sille puolelle, jonne aurinkokin ajoittain paistoi. Etummaisesta vetoajoneuvosta olin maalannut edellisellä kerralla valmiiksi tuon vararenkaan valutusalueen, jotta en joutuisi vääntämään sen kanssa nyt.

Vetoajoneuvot pohjamaalattuna

Ajokkien paraaatipintoja maalatessani maalini rupesi olemaan jo hyvin vähissä, joten keskityin vielä enemmän yleispeittävyyteen täydellisen peittävyyden kustannuksella. Rikkonaisemmilla muodoillaan ykkösajokki ilmensi tätä selvemmin kuin kakkosajokki, joka tuli puhtaammilla linjoillaan paljon paremman näköiseksi.

Vetoajoneuvo 1 vihreäksi maalattuna

Vetoajoneuvo 2 vihreäksi maalattuna

Vetoajoneuvot ensimmäisen vihreän maalikerroksen kanssa

Tähän maalaamisprosessini jäi, kun maali loppui kesken. Jouduin pitämään jonkunlaisen tauon, kun en koronakaudella käynyt toimistolla (Hobby Point sijaitsi kohtuullisen lähellä), enkä ollut vielä niin kiireinen, että olisin tilannut maaleja netistä. Siinä olisi tullut kaikkea muutakin, mikä ei ollut nyt tarkoituksena.

Arvoisalle lukijalle tämä ei toivottavasti näkynyt mitenkään, kiitos postauspuskurini.

2.12.2020

Rakentelut kasassa, minimiehet puuhissaan

Ukkelitesti

Kun olin saanut rakenteluvaiheen vihdoin kasaan, pistin skaalaäijät jo tähänastisten mallien sekaan näyttämään, minkä kokoluokan laitoksista puhuttiin. Kuvista oli kai jo käynyt ilmi, että vallankin kanuuna oli ihan naurettavan suuri, mutta jotenkin nuo ihmishahmot toivat oleellista tosimaailmaskaalaa mukaan. 

Vallankin nuo kranaatit olivat melkoisiä jööttejä.

Tykinjohtaja rääkymässä parin atomikranaatin vieressä

Maalaamaton henkilöstö kanuunallaan

Vetoajokit ja ampumavalmis atomikanuuna

Ydinkranaatti ladattavana

25.11.2020

Vetoajoneuvo 2: samaa rataa

Toisen ajoneuvon rakennusprosessi

Kakkosajokki oli oletettavasti aikalailla ihan samanlainen homma kuin ensimmäinenkin, joten ounastelin sen olevan selvästi pikaisemmin kasassa. Todellisuus oli arvailuanikin ripeämpää, sain tämän nimittäin kasaan yhdellä kerralla. Suurimmat voitot rakentelunopeudessa syntyivät siitä, että olin jo kertaalleen metsästänyt lähes kaikki palaset ja tiesin nyt, mitä tarvittiin; sekä tietysti siitä, että jäljelläolevia palasia oli autollisen verran vähemmän.

Voimansiirto

Noudatin ohjekirjan rakentelujärjestystä kiltisti. Aloitin yksirenkaisesta päästä, liimasin varastolootan ja polttoainetankin kiinni voimansiirtokalikan ympärille.

Taka-ajoneuvon etujousitus ystävineen

Ohjaamo

Tämän kuorma-auton hytti oli sisältä 1:1 sama kuin toisenkin, joten se eteni rivakkaa vauhtia. Vain sen ulkopuolella oli vähän eroja, toisen ajovalosetti oli tässä pultattu umpeen teräslevyillä tai siltä se ainakin näytti. Lasittomuus hämmensi edelleen.

Taka-ajoneuvon ohjaamokapseli ja ajoneuvon runko

Taka-ajoneuvon ohjaamomoduli

Ohjaamon katon koesovitus

Kansi

Kotteron kannelle ei tällä kertaa tullutkaan ensimmäisenä ohjaamokoppi, vaan moottoriloota pontikkapannumaisella megapakoputkella. Ohjaamo tuli sen etupuolelle, ohjaamon edessä olevassa mega-aukossa kulki ilmeisesti kardaaniakseli, joka yhdistettiin jonkunlaisen vaihdekilkkeen tai tiesminkäliemomentinmuuntajan kautta edelleen alakertaan ja siitä renkaille.

Moottorikotelo pakoputkineen

Asennettu ohjaamomoduli

Voimansiirto moottorilta eturungon alle

Viimeisenä tähän kakkosajokkiin asennettiin sivupeilit, tikkaat kannelle kiipeämistä varten sekä etupuskurin lisäkilkkeet. En onnistunut jostain syystä löytämään tuota ohjaamokopin vasemman etukulman lamppua niin mistään: se ei pyörinyt irrallaan laatikon pohjalla, mutta se ei myöskään ollut roikkumassa valurangassaan. Kävin kaikki mahdolliset ja jopa epätodennäköiset jemmat läpi pariinkin kertaan.

Lähes valmis taka-ajoneuvo etuoikealta

Lähes valmis taka-ajoneuvo takaoikealta

Sovittelua

Tietysti valmiiksisaatuja ajokkeja piti poseeratuttaa vierekkäin. Ensimmäisestä kuvasta unohdin tietysti yhden rengassarjan, kuinkas muutenkaan.

Vetoajoneuvot jonossa

Testasin varovaisesti ajokkeja myös haarukoineen. Pitkänoloiset kuorma-autot venyivät vielä tilaavievemmiksi, kun ne olivat ns. valmiita ottamaan tykin kantoon. En tosiaan halunnut edes kuvitella, miten kummallinen prosessi tämän kokonaisuuden kuljetukseen saattaminen oli.

Vetoajoneuvot nostohaarukoineen vierekkäin

Taka-ajoneuvo valmiina, mutta maalaamattomana


18.11.2020

Vetoajoneuvo 1: kansikamat

Loput ajokista

Ohjaamon takaseinään tuli kiinni ainakin moottorin sisältävä mittava loota. Sen katolla oli mystinen pyörylä, jonka tarkoitus ei vielä ainakaan selvinnyt. Olin positiivisesti yllättynyt siitä, että nuo ritiläosat olivat oikeasti ritilöitä, eivätkä vain ristikkokohokuviolla koristeltuja laattoja, niin kuin kanuunan poiskäännettävät palikat aiemmin.

Moottorikotelo (vasen kylki)

Moottorikotelo (oikea kylki)

Takakannelle asennettavaksi tuli moottoroitu vinssi tyhjällä kaapelikelalla tietenkin. Hmmm.

Vinssi

Asensin varapyörän nosturin ajokin kannelle ja laitoin sekä vinssin että ohjaamon katon istumaan asennuspaikkaansa jälleen yhtä yleisilmetestiä varten.

Tykinvetoajoneuvon osien kuivasovittelua

Seuraavaksi asensin etupuskurin kiinni ja liimasin myös huteran oloiset sivupeilit. Etupuskuriin tuli jokunen lisäuloke. Vastaavasti ajokin takapäähän tuli lisälaatta, johon asennettiin samalla tavalla jokunen koukku ja kaapelinkiinnityslenkki.

Etupuskuri ja sivupeilit asennettuna

Etupuskurin koukut ja lenkit asennettuna

Takalevy koukkuineen ja lenkkeineen

Tämän kierroksen viimeinen koesovitus kutakuinkin valmiiksi rakennettuna. Tuo nostohaarukka oli suunnilleen puolen auton mittainen!

Rakennettu vetoajoneuvo 1


11.11.2020

Isänpäivä 2020 (Projekti V/2020)

TIE-pilotin kypärä

Isänpäivä tuli taas ja toi legojakin mukanaan. Näistä kypäräseteistä olin nähnyt jokusen kuvan aiemmin, enkä muistanut, olinko todistanut niitä omin silmineni vielä missään. Eipä se paljoa koronakaudella tosin mistään kertonut, kun lelukaupoissa seikkailu oli aika minimissään. Tyylikäs kippo oli kyseessä ja se tuli rakentaa kuudesta pussillisesta legoja.

Laatikon etupuoli

Laatikon takapuoli

Ohjeet ja palapussikuusikko

rakrak

Ryhdyin rakentelemaan kypärää heti samana iltana, kuvittelin sen olevan yhdellä istumalla valmis. Ensimmäinen osasetti toi pöydälle värikkään kypärän ytimen.

Pussi 1: kypärän ydin

Toinen pussillinen paloja edisti pystiä jalustan ja niskaosan verran eteenpäin. Jotkut omistautuneethan ovat tehneet legoilla pyöreitä muotoja huvikseenikin, minusta tämä oli kohtuullisen monimutkaista hommaa.

Kakkospussi: niska

En muuten ihan heti rakennellessa arvannut, että tämä oli lopuksi kypärän otsa- ja silmälinssiosa.

Pussi 3: toinen korvallinen

Irvistävä Stormtrooper-suu oli aika hankala saada pysymään aisoissa, kiitos useiden kiikkuosien. Aika kivasti se kuitenkin käyttäytyi, vaikka sainkin nuo maskinpalat putoamaan pariin kertaan myöhemmissä vaiheissa, omasta kohelluksestani johtuen.

Pussi 4: naamaosaa

Ensimmäisen illan lopuksi olin saanut vasemman korvallisen loppuun asti. Hidasta näpertelyä tämä oli, mutta toisaalta enpä minä nyt kiirehtinytkään, vaan rakentelin huvikseni ja kaikessa rauhassa. Leuka tältä lentäjältä vielä puuttui, mutta oli minulla vielä pari pussillista osia vielä jäljelläkin.

Naama edistyy

Ilta 2

Maanantaiehtoona istuin taas rakentelemaan. Vasemman korvan ja posken opettamana oikea puoli, tapansa mukaan, edistyi paremmin. Isoin ongelma oli tämän leukakompleksin viimeinen osa, joka tuli kiinni paljon syvemmälle (lähemmäs suuta) kuin mitä kuvasta kuvittelin. Sen takia irrotin vasemman puolen kanssa puljatessani tuon suupalan pariin kertaan.

Ilmaröörit työn alla

Otsaa koristamaan tulivat hienoimmat printatut tutkalautasantennit ikinä! Näitä minä voisin haluta useamman muutenkin, ihan vaan omistaakseni niitä.

Keisarilliset tunnukset

Kaikkihan tiesivät, että Keisarillisen laivaston kuvankauniit TIE-sarjan alukset eivät, vanhan kaanonin mukaan, olleet paineistettuja vaan piloteilla oli painepuvut (tjsp). Leuan röörit näyttivät tässä vaiheessa vähän voimalinjoista tuttuja eristimiä.

Henkiputkia

Henkiputkia

Putket valmiina

Valmis

Reilun kahden tunnin näpräämisen jälkeen pysti oli valmis. Kiiltävät mustat osat olivat todella näyttävät, jäin vähän huolestumaan, olinko jättänyt liikaa sormenjälkiä. Sama mielipahan lähde kuin Metal Earth Modelsien kanssa.

Valmis kypärä

Valmis kypärä edestä ylhäältä

Valmis kypärä: oikea sivu

Valmis kypärä: oikealta edestä korkealta

Valmis kypärä vasemmalta edestä korkealta

Valmis kypärä takavasemmalta

Mutta olipas se hieno!

Valmis kypärä alhaalta edestä