29.4.2020

Lakat ja dekaalit

Täsmälakkaus kirkkaana

Perinteikkäästi kävin kaikki yleisalueet läpi, joihin olin aikonut turhautua ja käsittelin sen kirkkaalla lakalla (Vallejo Gloss Varnish). Olin valinnut paikat kolmelle punatähdelle, sekä konenumerolle että ilmanottoaukkojen varoitusmerkinnälle. Samat sekä oikealle että vasemmalle puolelle konetta tietenkin.


Pilotin kylkeä pitkin kulkeva koneen numero saattoi olla peräti nelinumeroinen, jos pelkkää horisontaalitilaa katsottiin ja siirtokuvat olivat kookkaahkoja. Läpyskässä oli vain yhdelle nimenomaiselle koneelle pieni numerosetti myös sivuvakaajiin, ohjaamon viereen oli ilmeisesti tarkoitettu käytettävän melkein ihmisen torson korkuiset numerot. Tämän valinnanvaraa kavensi se, että valitsi sitten punaiset tai siniset numerot, niitä oli vain 0-9 per kylki eli vaihtoehtoja oli rajallisesti.



Alkuperäinen ideani ei ollut sisältänyt ilmanottoaukkojen varoitusraitoja eikä kaikkia noita paria tusinaa pikkuneliötä ja muuta prötöä. Muutin perinteikkäästi mieleni punakeltaisten varoitusraitojen kanssa, koska ajattelin, että ne saattaisivat sekä käyttäytyä kunnolla että tuoda oleellistä pikkulisää ilman hermojen menetystä. Toivossa oli hyvä elää, tosin olen ollut tässä tilanteessa jo aivan liian monta kertaa ja pettynyt kutakuinkin aivan yhtä usein.


Kurjat vesitarrat

Aloitin punatähdistä, koska ilman kansallisuustunnuksia koneesta uupuisi jotain aivan oleellista. Jos jo ne menisivät myttyyn, lopettaisin siirtokuvatuspelleilyn siihen.

Suureksi yllätyksekseni punatähdet putosivat paikoilleen kauniisti ja kiroilematta. Ne näyttivät mainoilta ja olin perin tyytyväinen. Seuraavaksi asettelin ilmanottoaukkojen varoitustarrat kiinni, koska niiden kanssa ei tarvinnut suunnitella tai valita mitään, vaan vain liiskata ne kohdalleen. Molemmat näistäkin tekivät mitä pitikin.



Näiden vakio-osien jälkeen pääsin yksilöimään koneeni. Ajattelin ensin tekemällä tilasyöpön 1024 tai 2048 mutta koin, että nelinumeroinen olisi liian paha tilasyöppö, joten kolminumeroinenkin olisi ihan ok. Näissäkin olin ottamassa käyttöön jonkin kahden potenssin, mutta kun 512:ta aloittaessani vitonen meni solmuun ja pilasi myös automaattisesti 256:n, en halunnut riskeerata vielä 128:lla, joka olisi kaventanut jämänumerot tylsästi satunnaisgeneraattorille, päätin lopuksi ottaa käyttöön klassikon: 64.

Muuten hyvä idea, mutta ensimmäinen kuutonen meni taas sekin pilalle. Oli selvää, että olin turhautumassa hyödyllisyysasteen yli (tai ali) ja halusin vain tämän alta pois, jotta voisin heittää loput dekaalit samantien kierrätykseen. Käytettävissäni oli epämääräinen määrä numeroita, joista otin vihdoin viimein erikseen numerot 2, jos ei muuta, niin tämä kuvasti sitten toista venäläishävittäjääni, kun mitään sen huvittavampaa Zvezvan dekaalit eivät suvainneet myötävaikuttaa.

Tietysti toinen kakkosistakin meni vähän ruttuun ja niiden asemoinnitkin olivat mitä olivat, mutta en enää jaksanut välittää. Kaikesta mesoamisestani huolimatta en ole näköjään vieläkään oppinut.



Mattalakkaa kuvien päälle

Ihan riittämiin kuvien kanssa turhauduttuani peittelin kaikki kirkaslakka-alueet Tamiyan mattalakalla ja jätin kuivumaan. Seuraavan iltapäivän tarkistuksen perusteella lopputulos oli kelvollinen, jos kohta sopivasta kulmasta kurkittuna kirkaslakkapohjaiset kohdat näyttivät vähän erilaisilta.

22.4.2020

Säistystuokio numero 2

Yläpinnat

Litkutin moottorien nyt kivan kuluneet kirkkaahkot metallipinnat ruskealla (VMW 76513 Brown) samoin kuin alarungon puolella. Lopputulos litkutuksen jälkeen oli miellyttävästi elämää nähneempi.

Rungon itsensä litkukäsittelin samalla tavalla kuin alarungonkin, pensselöin harmaata (VMW 76516 Grey) ympäri konetta ja pyyhin sitten isoimpia pois, samalla maalia uriin painaen. Pidin lopputuloksesta edelleen. Ohjaamolasien kanssa olin ollut tarpeeksi varovainen, enkä nähdäkseni ollut sotkenut laseja kelvottomiksi.



Tuuletusritilät

Refekuvissa oli hypännyt useampaan kertaan silmille tuo erityisesti koneen oikealla kyljellä olevien ritilöiden tumma lookki. Tökin ne mustiksi mustalla litkulla (VMW 76518 Black) ja jälleen pyyhin isoimpia pois, tämän kanssa lopputulos ei ollut ihan yhtä kiva kuin aiemmin, tietysti pitkälti mustan värin ominaisuuksien ansiosta.


Alapuolella ilmanottoaukkojen alla olleet isot ritilät mustalitkutin myöskin. Nyt lentävä vempain näytti kohtuullisen pitkälti siltä mitä esimerkkikuvatkin ovat esittäneet, noin yleisesti ainakin.


Hoksasin tässä vaiheessa tarkistaa vielä kerran, etten ollut jättänyt mitään tekemättä. Löysin nyt pelikaaniseipään sekä ohjeesta että valurangasta. Liimasin sen koneen nokkaan kiinni ja maalasin sekä sen että pari paikkamaalattavaa kohtaa sillä ankeammalla siniharmaalla (VMA 71319 A28M Greyish Blue).

15.4.2020

Säistystuokio numero 1

Rauhallisemmat metalliosat

Teräksenväriset, kirkkaat ja puhtaat moottoripalat olivat sivat varmaan sopineet vielä tehtaansa hihnalla kulkevaan koneeseen. Kuivaharjasin todella rankasti kaikki osat gunmetal greyllä.



Näyttivät vähän uskottavammilta ja eläneemmiltä näin päin. Toki olisin voinut alunperinkin maalata koko roskan gunmetalilla, vaan kun visioni oli saada vähän tylsästä gunmtalista vähän elävämpi jollain kirkkaammalla metallilla sen alla. Makuasia se kai taas oli.

Litkutusta

Litkutin metalliosat ruskealla (VMW 76513 brown) tuodakseni niitä vielä vähän alaspäin kiiltoasteikolla. Ajattelin, että ruskea olisi tähän malliin sopivampi efekti kuin ehkä useammin metallisoien litkuttamisessa käyttämäni musta.


Olin kuvitellut tai todennäköisemmin muistanut väärin, että minulla oli varastossani Vallejon Model Washeista vaaleille maalikuvioille tarkoitettua tuotetta, mutta useampaan kertaan koko setin läpikäytyäni jouduin myöntämään myös itselleni, ettei sitä sitten ollutkaan hyllyllä odottamassa.

Käsittelin koneen pohjapuolen jo jokusessa malliprojektissa käyttämälläni harmaille ja tummille ajokeille tarkoitetulla litkulla (VMW 76516 for grey & dark vehicles), jonka lavean levittelyn jälkeen pyyhin enimmät maalit pois.


Pohjapuoli oli melkeinpä kokonaan nyt maalattu, noita ilmanottoaukkojen alapuolella olevia räppänöitä pitäisi ilmeisesti vielä tummentaa huolella ainakin referenssikuvatusten perusteella. Siihen ajattelin käyttää ihan vain mustaa litkua ja tyytyä siihen.


Mietin ajoittain jo seuraavia askeleita. Siirtokuvista punatähdet ja kenties konenumerot tulisivat varmaan käyttöön, kaikkia sairaita pikkumerkkejä tuskin suostuisin edes yrittämään, koska siirtokuvien kanssa tappelusta on aina tullut lähinnä huonolle tuulelle.

Niihin liittyen muistelin lukeneeni rss-feedeissäni jonkun blogipostausta jostain vekkulista scifi-aluksesta, jonka dekaaleja tekijä oli säistänyt kevyesti kynäruiskulla maalaamalla niidenkin päälle pohjaväriä. Kyseessä oli hiekanvärinen kiituri tai hävittäjä, joten tässä mallissa se ei taaskaan toimisi, kiitos naamiokuvion. Toki voisin aivan loppuvaiheessa, ennen mattalakkaamista, filtteröidä koko koneen (taas kerran) tomulla (VMA "Dirt") vaikka se vaatisi taas yhtä ohjaamolasiensuojauskierrosta.

8.4.2020

Moottorikoteloiden lisämaalaus

Uusi maalipinta

Vasta kun olin täysin varma siitä, että teippaukseni olivat suojaamassa aivan kaiken niin tarkkaan kuin tarvitsin, saatoin jatkaa eteenpäin. Ruiskutin paljaaksi jääneet osat teräksisiksi, kuten moottoripalikat aiemmin. Yläpuolen maalaaminen oli yksinkertaisempaa, joten se huolestutti aavistuksen verran vähemmän kuin koneen alapuoli. Tosin, jos alapuolella jokin olisi mennyt oikein rumaksi, uudelleenmaalaus yhdellä värillä olisi paljon helpompi korjaustoimenpide kuin uusi naamiokuvio-osio.



Rrrrraps!

Riivin teipit irti. Lopputulos oli tyydyttävä, ylimenoja en hoksannut ja vain pari alimaalattua osaa huonosti näkyvissä paikoissa. Ne olisi korjattavissa käsipelillä aika helposti.


Koneen alapuolen efekti oli erikoinen. Ehkä tähän oli joku yksinkertaisesti vain käytännöllinen syy, mutta mallistapa se ei käynyt ilmi. Kovin silmiinpistävähän tämä teräspinta oli, mutta sitä ei oltu katsomassa pitkään.


1.4.2020

Takaisin maskilinjastolle

Uusiksmen'

Ryhdyin sävyttämään moottorien suuttimia gunmetalilla kuivaharjaamalla, kun yllättäen muistin vilkaista uudelleen referenssikuvatuksiani.Naamiokuviointini jatkui mallissani ihan irtoröörien kiinnityspisteeseen asti (kuva 1), kun taas luonnossa tavatussa lentelijässä metallipinta/vast. jatkui aika paljon pidemmälle koneen yläpuolella (kuva 2). Simpura. Kai tämä oli jo sen sortin käpy, että se tuli fiksata?


[LÄHDE]
Pohjapuolella lookki oli veikeästi erilainen, palapeliefekteineen. Eiköhän tuo hoituisi.
(c) Pavel Vanka [LÄHDE

Vainoharhaista teippailua

Olin luottavainen siihen, että tämä olisi aika nopeasti kasassa. Nyt vain piti pitää huoli siitä, että kaikki ympäröivät alueet olivat todellakin hyvin suojattuja ennen maalausprosessin uudelleenaloittamista.

Koneen yläpuolelta aloitin rajaamalla moottorien suojakalikoiden etupäästä linjaamalla yhden paneelirajan mukaan kohdan, jossa naamiokuvio katkesi. Sitten taistelin pitkittäiset teippipätkät muutamassa osassa kurvien takia rungon ja moottorisuojan taiteosaan, painelin ne tiukasti kiinni askarteluveitsen tylsällä puolella. Sivuvakaajien ja moottorien väliin jäänyt osa oli luonnollisesti vaikeampi kuin moottorien välinen osuus.


Pohjapuolelle tein maskaukset muuten samoin, mutta leikkelin pituussuuntaan pari teippisuikaletta tuomaan aiemmin mainitsemaani palapeliefektiä. Toisin kuin referenssikuvassa, en ollut maalaamassa tätä moottorien ja sinisen pohjan väliin jäävää kookkaahkoa pinta-alaa harmaaksi. Minusta se ei ollut oleellinen asia.