29.6.2022

Leegot kasaan

Rakennusillat kaksi ja kolme

Jalat

Vallan luontevasti Optimuksen rakentelu jatkui reisiosista. Rakentelin kiltisti ohjeen mukaan enkä optimoinut tekemällä peilikuvaosia yhdellä kertaa. Ei minulla mikään kiire ollut.


Reidet olivat sangen nopeat ja yllätyksettömät rakenneltavat. Eniten huolta tuli tarroista ja niiden suunnilleen suoraan asettamisesta. Sääret taas olivat paljon monipuolisemmat, vallankin nuo kromatut jäähdytinsäleiköt olivat mainiot.


 

Tässä kuvassa oikea sääripala oli valmis ja sen vasemmanpuoleinen sisarus oli levällään pöydällä jotenkuten organisoituna. En malttanut knollata palasia (en tiedä, oliko tuolle touhulle suomenkielistä vastinetta) tuon tarkemmin.


 

Jalat ilman jalkateriä ja renkaita. Edistyminen oli riemukasta ja minä, kuten sanottua, virnuilin koko ajan kuin mikäkin toope. Jalkaterittäkin Optimus seisoi jo näppärästi omilla tolpillaan, vaikka nuo näyttivät vähän huterilta vielä tässä vaiheessa.



 

Noin pitkälle ehdin toisena rakenteluiltanani. Keskiviikkona jatkoin jalkaterillä, nyt rakensin molemmat rinnakkaisina samalla tahdilla. Pienen hetken kuvittelin, että jalkoja voisi poseerata eri asentoihin mutta eivät legot nyt ihan niin moneen suuntaan vääntyneet kumminkaan.

Monipuolisempia poseerauksia varten pitäisi tilata se Masterpiece-Optimus v3. Köh.




 

Jotenkin en muistanut suoraan, oliko G1-lelussa bensatankkeja (tarkistin, kyllä oli mutta kiinteät sellaiset), mutta tässä semmoiset ainakin oli. Näiden 90° kääntelyn lukitsivat jaloissa olleet pienet "mitähän nää on"-yksityiskohtapalaset.


Sikspäkki

Ensimmäistä ja toista kuvaa vertaillessa paljastui, että olin alunperin kytkenyt etulamppupalikat kiinni ylösalaisin olleeseen säleikköön. Huomasin sen siinä vaiheessa kun puskuria piti väkertää kiinni mutta kourat ja kahvat eivät ihan osuneet yhteen.


:D

Oikeinpäin kasattuna Optimuksen sikspäkki nasahti näppärästi paikalleen ja rekan etulevykin upposi siististi kyljyksiin kiinni. Olin aika innokas saamaan tämän valmiiksi ja muotoa muuttamaan.

Kätöset

Käsien rakentelu alkoi olkavarsista. Jykevät boksit saivat lelusta muistuttavat kromatut pakoputket, jotka eivät sentään pyörineet ympäriinsä.


 Peilikuvioiden kasaaminen oli ripeää ja paikalleenasentaminen kasvatti valmistumisintoa aina vaan.

Kädet olivat ovelat ja nelisormiset, kolme plus peukalo. Tuon litteän tummansinisen 3x1 -liuskan poisjättäminen sormenpäistä olisi tietysti antanut artikuloida kaikkia sormia, mutta kun äärimmäiset sormet olivat kiinni vähän arveluttavan kevyesti niin en uskonut että ne kestäisivät irtoamatta kovin kummoista leikk eikunsiis poseerailua.

En minä edes muistanut, että G1-optimuksen kyynärvarsien etupinnassa oli tarroja, mutta kuvahaun perusteella niiden tarrat olivat vielä vauhdikkaammat. Nämä printatut laatat olivat hillityt ja toimivat mitä mainioimmin.


Kuuppa

Pääkopan rakentamisesta en malttanut pysähtyä ottamaan kuvia kun halusin nähdä miten se etenee. Melkoinen mönttihän tuo oli, suurempi kuin olin odottanut. Mutta eipä robo itsessään ollut mitenkään pieni, joten skaalanmukaisesti se oli ihan niin kuin odottaa sopi, kun iskin sen vihdoin paikalleen.



"Who dares defy the might of Megatron?"

Lisävarusteet

Kelpo lelun merkki oli se, että vempaimen itsensä lisäksi sillä oli mukanaan lisäroippeita jotka oli nähty ehkä piirretyn sarjan yhden jakson yhdessä lyhyessä kohtauksessa. Ja näinhän sen pitikin olla.

Johtajuuden matriisi

Ensimmäisenä kasattiin Autobotien Matrix of Leadership, jota Prime roudasi rintakehässään. En vielä kokeillut, saiko tuon näppärästi käsiin kiinni, mutta siltä se ainakin näytti.


Energonkirves

Metal Earth Models -Optimusta kasatessani kaipasin Energonkirvestä ja nyt minulla oli sellainenkin. Tämä tietysti johti siihen, että hassuttelukuvien työjonoon hiipi jakson More than meets the eye, pt.2:n rähinä Sherman-padolla kun minulla oli kerran Megatronin energiaketjukuulanuija (tai sotavarsta, mitä !w nyt kertoi nimiksi) juuri tätä varten.


Ionitykki

Optimuksen ioniläjäytin oli vallan tyylikäs. En ensimmäisellä yrittämällä keksinyt, miten sen sai parhaiten kiinni kaverin lapaseen, mutta olihan minulla aikaa testailla.

Rakettireppu

Varmaan yhdessä jaksossa taas nähty rakettireppu oli mielettömän siisti ja sopi selkään kuin nakutettu. Rakettisuuttimia sai pärisyttää piirun sinne tai tänne, joten ihan täysin staatttiset ne eivät olleet, mutta ei niillä paljoa suuntaa muuteltu. Tyyli oli silti tärkeämpi.


Datalaatta

Vihoviimeisenä oleellisena palikkana oli perinteikäs datalevy, joka kertoi miten kukakin oli verrattavissa johonkin toiseen 'formeriin. Tämä kaveri oli ihan ylivoimainen numeroidensa kanssa.

Koko setti erikseen

Keräsin roippeet yhteiskuvaan. Automoodin rekisterilaattalevyssä ei ollut paljoa esittelemistä, eikä Energonkuutiokaan kovin erikoinen rakenneltava ollut, joten tähän ne pääsivät. Energonkirveen ovela ominaisuus oli se, että sitä käyttääkseen Optimuksen toinen käsi oli riivittävä irti ja rannenivel käännettävä vinoon. Mutta niin se jaksossakin oli käsipalikan tilalla, joten sinänsä ihan oikein.

Vaihtoehtomuoto

Kun olin saanut kaiken muun alta pois, rupesin vääntelemään robottia autoksi. Tai rekkaveturiksi, jos oikein muistin. Ei siihen kahta minuuttia mennyt ensimmäiselläkään kerralla. 

Jalat lukkoon toisiinsa, kädet sivuille, mahalevy ylös ja eteen, lantiosta 180° ympäri, pää piiloon, peukalot ympäri ja ranteet eteenpäin, jalat taitettiin taakse. Käsistä tikkaat suoraan ulkopuolelle, sitten kädet väänneltiin ohjaamon ympärille ja sormet laitettiin muodostamaan etupyörien holvia. Lopuksi mahalevy laskettiin paikalleen jemmaamaan aukot, tikkaat taas rungonmukaisiksi, jaloista bensatankit vaakaan ja jalkaterät vinoon.

Vihoviimeisenä ihmedetaljina ionipyssylle oli tilaa tuossa takalavalla. Mitenkään tiukasti se ei ollut kiinni.



Upea! Kertakaikkisen upea laitos. Joku asiansa selvästi osaava oli jo kyhännyt peräkärrynkin, kuinkas muutenkaan.

22.6.2022

Projekti III/22

Lego 10302

Tietysti aloitin rakentamisen heti maanantai-iltana. Aikaa ei ollut kovin paljoa käytettävissä, mutta en malttanut odottaa seuraavaakaan päivää.

Rintakehä

En tiedä, mistä odotin rakentelun alkavan, mutta näemmä se alkoi rintakehästä johtajamatriisiluukkuineen. Oli jotenkin hauskaa, että parin hassun palikan perusteella (puolestatoista tuhannesta) hahmo oli jo välittömästi tunnistettavissa.


Keskitorso

Kun minulla kerran oli vielä vähän aikaa käytettävissäni, jatkoin rakentamista. Keskitorso oli aika jykevä ja yllättävän kapea kapistus.

Kuvittelin vähän, että lantioakseli olisi turhan vapaastipyörivä minkäänlaista järkevää asemointia miettien. Vaan kun runttasin ketkuttimen kiinni torsoon, systeemi tuntui jämerältä. Ei tuossa vielä ollut paljoa painoa mukana kun jalat ja kädet puuttuivat ääripäistä.

Enpä ehtinyt sitten tätä pidemmälle, kaksi pussillista palasia kulutettu, kymmenen plus renkaat jäljellä (vitosnumerolla on jostain syystä kaksi palapussia). Tällä menolla tätä rakennettaisiin suu messingillä koko viikko.

Legoideat: Kosmiset pahvilootaseikkailut (40533)

Optimuksen kuljetuslaatikossa oli jäniksenä myös toinen paketti. Se oli näitä "osta tarpeeksi niin saat tämän kaupan päälle"-settejä, mikä ei suinkaan ollut huono asia. Jostain syystä tämä oli pikkujuttu joka jäi edellisessä innolla kasaanhakatussa postauksessa mainitsematta.

 Pikkulegohiipparin huoneen täytti pahvilaatikoista sun muista kyhätty avaruushävittäjä ja näemmä myös power loader -nalle ja tietysti kissa. Kissat ovat oikein.





15.6.2022

Painokoneet seeeeeeiiiiiiis

Puolisalamyhkäinen julkaisu

Jossain RSS-feedeissäni vastaan tuli julkistus Lego-setistä 10302 - Optimus Prime ja minähän rupesin jakelemaan ilosanomaa eteenpäin samantien. Merkkasin kesäkuun ensimmäisen kalenteriin, että muistaisin tilata, toisin kuin DeLoreanin kanssa kävi.

1.6.

Myönnettäköön, että aikaisesta työaamusta huolimatta valvoin yli puolenyön (ensin Suomen ja sitten Tanskan aikaa) mutta turhaan. Seuraavana aamuna herättyäni setti oli tilattavissa ja lego.com rupesi hidastelemaan vasta noin varttia myöhemmin. Valkkasin toimitukseksi standardin, kun kolmenkympin maksaminen parin päivän toimituserosta ei motivoinut.

2.6.

Olin toimistolla ja keskellä iltapäivää kaverini, joka oli myös innoissaan tilannut legoja heti aamuyöstä, oli jo saanut lootansa. Pikapostia todellakin. Minun tilaukseni oli "käsitelty" ja "suuresta volyymistä johtuen toimituksissa saattoi vähän venähtää". Älkää ihmeessä.

7.6.

Oma lootani lähti vihdoin liikkeelle jostain Belgia-Hollanti -alueelta. Mitäs sitä suotta lähempää roudaamaankaan, kun voi aloittaa kauempaa.

10.6.

Pakettini oli perillä Vantaalla joskus iltapäivästä. En odottanut, että mitään tapahtuisi ennen keskiviikkoa, jos silloinkaan.

13.6.

Postnordin webikälistä huolimatta sain vahvistettua että kyllä, haluan toimitukseni mahdollisimman nopeasti ja kotiovelle enkä mihinkään ehhehee-toimipisteeseen tai kiskalle päivää, muutamaa myöhemmin. Iltatoimitukseksi meni, järjestelmä kertoi ja toinen sanoi että toimittavat 14. päivä. Huoh.

Illalla lähetti toi lootan ja minä saatoin ehkä riemuita ihan yhtä kovasti kuin olisin riemuinnut vuonna 1989. Ehkä





8.6.2022

Perustähden litkutukset

Litkunlatkun

Maalausjälkeni oli niin mielettömän kaunista, että melkein harmitti ruveta sotkemaan siihen päälle kaikkea muuta. Onneksi vain melkein.

Ajattelin taas kokeilla yhtä herra Savagen vinkeistä. Sen sijaan, että huljuttelisin nappuloitani varovaisesti ja rajatusti litkumaalilla ja jättäisin siihen, käyttäisin nyt kunnolla maalia ja pyyhkisin siitä aina isoimmat pois. Ammattilaisen tekemänä tuo ainakin onnistui näyttämään aina hyvältä, omistani en odottanut ihan yhtä menestyksekkäitä.

Vallejo Model Wash 76518

En ruvennut räveltämään ikivanhojen Citadel-litkujeni kanssa (en muistanut, mikä niistä oli käynyt paksuksi jo vuosia sitten), vaan otin esiin Vallejon mustan litkun. Lienette jo huomanneet, että tein tätä ns. liukuhihnamoodissa, Timber Wolf ensimmäisenä. Räimin mustaa aika huoletta kaikkiin sen näköisiin paikkoihin, joihin halusin lisää synkkyyttä.

Samantien kun olin käynyt kaikki koloset läpi, pyyhin talouspaperilla enimmät maalit pois maalausjärjestyksessä. Välitulos oli tummempi, muttei lainkaan niin päällekäyvä kuin juuri äsken nähty tuore litkutus (kyllä sekin olisi kuivuessaan vähän asettunut).

Samaa ideaa noudattaen kävin loputkin yksiköt läpi. Tummentelin lähinnä erinäköisten suuttimien ja lämmönpoistimien ritilöitä sun muita niveliä- Mikä nyt parhaiten näytti siltä, että sitä kannatti tummentaa muuhun ympäristöön nähden. Jok' ikisen mallin gunmetal-pinnat olivat oleellisia tällä listalla.









Pidin efektistä, tätä tulisin käyttämään jatkossa useamminkin. Kiitos taas, setä Savage!

Vallejo Model Wash 76512

Naamiokuviointia varten olin vetämässä toisen litkukierroksen, nyt Vallejon vihreällä. Nyt käsiteltäviä pintoja oli paljon enemmän, joten ryhdyin käsittelemään osakokonaisuuksia kerralla. Ensimmäisenä käsittelin Timber Wolfin keskitorson ja pään. Aikamoinen ero, sekä sävyssä että paneelirajoissa.

Jälleen pyyhin enimmät litkut paperilla pois, jäljelle jäi vielä se mikä jäi. Lopputulos miniatyyrin pinnassa oli paljon kevyempi.


 

Kokonaisuutena Timber Wolf oli paremman näköinen vaikka en osannut tietenkään enää sormissa olevasta nappulasta sanoa suoraan, miten se erosi itsestään noin kymmentä minuuttia aiemmin.



Jatkoin kaikkien läpikäynnillä samalla periaatteella: ensin litkutin yhden tai kaksi kehonosaa kerrallaan ja pyyhin samantien maalit kevyesti pois. Kaikista kohdista ja vaiheista en napsinut kuvia, ajattelin muutaman olevan kyllin kattava otanta.





 

Litkutettu vs litkuton

Yhden maalailusession jälkeen minulla oli kolme 'Mechiä ja yksin Elementaalisakara valmiina, kaksi 'Mechiä ja toinen Elementaalisakara taas saivat toimia vertailukappaleina. Ovelasti tuo käyttämäni vihreä parani aika paljon tällä tavoin.


Tunnusten viimeistely

Tässä välissä oli hyvä aika lisätä Klaanitunnuksiin niistä puuttuvat yksityiskohdat. Maalasin ensin Jadehaukoille miekankahvoista kiinnipitävät raatelukynnet ja sitten nokat, samalla keltaisella (VMA 71033)) kuin mitä olin käyttänyt aiemminkin.




Mustuutta

Jokin noissa Elementaalien rakettivanoissa oli jäänyt häiritsemään. Nappasin mustan ja kuivaharjasin sitä vähän, erityisesti vanojen vanhimpiin ja jäähtyneimpiin kohtiin. Kai ne vähän paremmat olivat tuollaisina.



Kuivaharjasin tässä välissä Executionerin Gauss-kanuunaa vähän kärsineemmäksi, vaikka tiesin tasan tarkkaan, ettei sillä magneettiensa kanssa ollut mitään syytä kerätä nokea pintaansa. Tuubi vain näytti liian puhtaalta. 

Kokeiluni tässä projektissa olivat tähän mennessä sujuneet yllättävän mallikkaasti, joten tunsin oloni rohkeaksi vielä yhden testin tekemiseen. Kyse oli kuitenkin vain Executionerista eikä mistään näyttävästä laitteesta.

Ryhmäkuva n+1

Taas yksi testiposeeraus valmistuneen välivaiheen kunniaksi. Edistyminen oli rivakkaa ja mukavaa.