29.5.2024

Valmista: Projekti II/24

Vaaleanpunaisehko Pantteri (G)

Tässä pitkin aikoja Projektiassistentti II on miettinyt, että haluaisi maalata vaunua sittenkin uudelleen. Enemmän vaaleanpunaista ja avaruusmaalia (Arctic Blue), mutta aina kun olisi ollut aikaa maalata, jokin muu touhu kiinnosti enemmän. En myöskään nassuttanut siitä, että tunkkituen olisi voinut maalata puiseksi.

 

Päätin sitten, että tämä on nyt valmis ja jos sitä tunkattaisiin joskus niin se olisi ihan eri juttu, eikä liittyisi tähän projektiin niin mitenkään. En ruvennut napsimaan erillisiä valotelttakuvia viime hetkellä, joten uusintakuva edellispostauksesta näytti oikein hyvin, miltä vaunu näytti.

Otin kumminkin ihan huvikseni tästä ja sen vakavammin maalatusta patterikäyttöisestä sisaruksesta pari kuvaa. Tamiyan kisuja molemmat, vanha tosin liikkui aikoinaan moottorin voimin, mutta sitä ei oltu koestettu moneen vuoteen enää. Patterit (2xAAA) olivat ainakin purkautuneet jo aikoja sitten.







Että näin tällä kertaa.

22.5.2024

Esimaalatun pantterin viimeiset koristelut

Pioneerivälineet

Olin kysynyt paljon aiemmin, josko Projektiassistentti II halusi työkalut erikseen maalattuina ja silloin vastaus oli kyllä. Tärväsin yhtenä iltana hetken niiden maalaamiseen: tummanharmaa pohja metalliksi, puuosiin paria AK Interactiven puuväriä kerroksina. Tällä kertaa tein niistä aika tummat. Sorttasin palikat järjestykseen ja pikaliimasin ne telineisiin.

Niksinarikan pikaliima-applikaattori

Saatoin viimeksi manata sitä, että nykyinen pikaliimani oli turhan juoksevaa ja sillä oli vaarana tehdä enemmän sotkua kuin liimausta, joten otin internautin fiksummilta mallia. Valutin keskikokoisen tipan pikaliimaa akryylimaalipalettinani toimivalle purkinkannelle ja tökin liimaa jekkulanganpätkällä oikeisiin kohteisiin. Tämä oli minun vaatimuksiini nähden enemmän kuin tarpeeksi tarkkaa, kun liimaa sai kohdistettua langankärjellinen kerrallaan.

Lapio ja leikkurit, C-koukku puuttuu

Sammutin, käynnistyskampi ja kirves, C-koukku puuttuu

Leka ja rautakanki, ylin oli jo vakiona kiinni

Vallankin tuon hienosäätölekan puuvarsi oli minusta ihan toimiva. Enpä muuten hoksannut aiemmin maalata sen kiinnikettä oikein, mutta ei se omistajaa haitannut.

Jostain syystä Projektiassistentti II oli hanakka saamaan tunkin vaunuunsa, vaikkei edes tiennyt mikä se on ja mitä sillä tehtiin. Kasasin sen silti ja liimasin tuonne pakoputkien väliin.


Öljylitku

Luvan kanssa sotkin vähän lisävarjoja Abteilungin seepialla. En ruvennut vauhkoamaan, halusin vain nähdä ja näyttää että yksityiskohdat saisi iskemään paremmin ihan pienellä säätämisellä. Tähän käytin puolisen tuntia kaikenkaikkiaan, enkä käynyt edes telapyöriä läpi koska en halunnut tummentaa sateenkaaritoteutusta.



 

Nyt tästä värien riemuparaatista puuttui enää artistin viimeinen kädenjälki, jos jokin sitä kaipasi ja sen jälkeen kerros mattalakkaa.

15.5.2024

Esimaalatun pantterin päällemaalaus

Vanhan tilalle vaan

Ennen kun olin liiskannut telakoneiston paikalleen, annoin mallin Projektiassistentti II:lle maalattavaksi. Kukaan ei varmaan hämmentynyt siitä, että tästä oli tulossa vaaleanpunainen pantteri.

Pinkki pantteri

Projektiassistentti I:n maalikokoelmasta saatiin lupa käyttää noin kuusi vuotta käyttämättömänä ollutta vaaleanpunaista (VGC 72013 Squid Pink) joka oli vielä pienellä vedellä ohentamisella kelvollista tähän hommaan.

Ensimmäisen maalauskerroksen kuivuttua liimasin telakoneiston ja typerään muotoon vääntyneet lakutelat paikoilleen. Oli tämä kyllä jotenkin hupaisa näky.




Kun kysyin, onko se valmis kun pyörät on maalattu, sainkin vastaukseksi lisää kysymyksiä. "Isi voinko mä tehdä kanssa suoria viivoja teipillä niinkuin sä teet?" no tietysti. "Saanko mä isi maalata tohon sinisiä sydämiä?" tietysti saat, sun vaunushan se on.

Jossain välissä kysyttiin, että saako telapyörät maalata sateenkaaren väreillä. Se saattaisi toimia aika hyvin pinkin vaunun kanssa. Telaketjutkin hän halusi maalata jotenkin, muttei vielä tiennyt, miten. Tästä tulisi jännää.

Lisää maalia

Pari viikkoa myöhemmin maalausta haluttiin jatkaa. Valikoimme jokusen maaliputelin, koska eihän minulla mitään oranssia tai violettia (tai tummansinistäkään oikeastaan) ollut. Taas kysymyksiä "miks sulla on niin tylsiä värejä?"

Väliäkö sillä, että pari värisävyä puuttui, niitä sai sekoitettua lisää. Alkutilanne oli siis punainen (VMA 71003 RLM23), kellertävä (VMA 71033 Yellow Ochre), vihreä (VMC 70942 Light Green), sininen (VMA 71111 RAL5007) ja hailakka sininen (VMA 71318 AMT-7) ja uskoin niistä saatavan ihan tarpeeksi hyvä sateenkaaristo.

Oranssihkoa sotkettiin tietysti keltaokran ja punaisen yhdistelmällä, vihreän ja sinisen väliin tehtiin pari versiota AMT-7:lla taitettua vihreää ja violettia tehtiin RAL-5007+RLM23 -yhdistelmillä. Kuvat nappasin heti tuoreeltaan, kai ne näyttivät pienen kuivumisen jälkeen paremmilta.

Oikealla kyljellä lähdettiin maalaamaan edestä taaksepäin vaikka sateenkaari olisi näyttänyt paremmalta jos olisin tajunnut aloituttamaan palautuspyörästä. Hieno siitä silti tuli. Jos minulla olisi vielä yksi ylimääräinen Pantteri, olisin jopa halukas tekemään tästä ns. oman versioni eli muuten saman mutta huolellisemmin maalattuna, ehkä kahden eri pinkin naamiokuviolla.


Bling

Ja mitäs sitten? Nuoriso kuuli metallimaaleistani, joten niitä piti saada. Vaaleanpunaisuus kärsi, mutta taiteilijasilmä oli jo lähtenyt käsistä.

Putki oli sateenkaaripäivän jälkeen  enemmänkin harmaa kuin mitään muuta, ja tornin katto muuttui jossain määrin kirkkaan pronssiseksi (Vallejo Brassy Brass).

Vaunun rungon vasen kylki ja etulevy muuttuivat kuin huomaamatta teräksisiksi (Vallejo Steel) ja sinne tänne ilmestyi jokunen taivaansininen efekti (Vallejo Arctic Blue). Oikea kylki ei menettänyt vaaleanpunaistaan. En ihan ymmärtänyt tätä ideaa, muttei minuun oikeastaan tarvinnutkaan.


8.5.2024

Esimaalatun pantterin kasausoperaatio

Runko ensin

Ilta yksi

Alarungostahan nämä aloitettiin, joten niin nytkin. Ennen kun pääsin liimaamaan kaikki 16 tukivartta ja palautuspyörien akselit, niitä piti ensin putsata, jotta ne sai liimattua. Samoin keulasta sekä siihen kiinnitettävien palojen sisäpuolilta piti hioa ja rapsuttaa pois maalia, jotta muovipinnat sai liitettyä yhteen.

Kuten tästä ehkä huomasi, olin kaivertanut palapeliliitosten katkaisukohtiin lisää liekkileikkausruntuja. Se oli ollut hauska efekti Jagdpanzerissa ja harjoittelemallahan näissä parani.

Takapanssarilevyn yläpää näytti vähän kauhistuneelta, mutta kyllä levy paikoilleen asettui.


Ilta kaksi

Kyhäsin runkoa eteenpäin ja kiinnitin kannen paikalleen luottaen siihen, että saisin telakoneiston ketjuineen fiksusti sisään etulokareista huolimatta. Vaunun takapäästä jäi tunkki pois, mutta kai sekin pitäisi kasata ja asentaa. Osan työkaluista ja putkenrassausseteistä saattaisin jättää pois, tai sitten laittaisin ne kunnolla kiinni välittämättä siitä, miten nuoriso vaunua kohtelisi.


Tässä oli pari valkoiseksi maalattua palasettiä, jotka vähän hämmensivät mutta kaikki oli menossa voimakastahtoiseen uusintamaalaukseen joka tapauksessa, joten eivät haitanneet sinänsä. Moottorikannelta puuttui pari kalikkaa ja luukku, keulapuolelta lähinnä konekiväärin piippu, tykin kuljetustuki, sekä ajovalo.

Ilta kolme

Liimasin kiinni puuttuvia palasia. Mitä useamman palan kiinnitin, sitä enemmän maalatut liimapinnat häiritsivät. Olin alunperin aikeissa olla lisäämättä yläkylkiin mitään telakenkäkiinnityksiä, työkalutelineitä tai muutakaan. Päätin sitten, että tekisin tämän aikalailla kunnolla, jotta Projektiassistentti II saisi mahdollisimman kelvollisen vaunun itselleen maalattavaksi ja räpellettäväksi.



Pioneerivälineet ja työkalut itsessään meinasin pikaliimata vasta myöhemmin. Eniten tässä huoletti tuo putkirassaimen tuubi, pysyisikö se miten kiinni kesken innokasta maalausoperaatiota...

Torni tykkeineen

Ilta neljä

Tykki oli yksinkertainen kasattava, suurin määrä hammastenkiristelyä tuli liimapintojen esimaalausten putsaamisesta. En muistanut taas, että Tamiyan ratkaisussa käytettiin pitkää ruuvia tykin akselissa.

En säätänyt tykin peräosan kanssa sen kummemmin, liimasin kamat kasaan ja tykin kiinni torniin. Tornin sisäosia eli tässä tapauksessa luukkujen kahvoja en asentanut, kun liimasin luukut suoraan kiinni. Yli-innokas esimaalaus oli useassa rakentelukohdassa hemmetin pahasti haitaksi.

Tuosta ylemmästä kuvasta piti kehua erikseen sitä, että näissä Tamiyan ohjeissa oli nimetty komponentteja toisin kuin Zvezdan vastaavissa. Minä ainakin pidin siitä, että tiesin mistä suunnilleen oli kyse, jollen tiennyt aiemmin kalikan toimintoa tai nimeä.

Tornikuvassa tykin suojakilven yläpuolella oleva kalikka oli vielä irrallaan. Samoin komentajan luukun kahva oli päässyt irtoamaan joten joko etsisin irronneen kahvan jostain laatikon pohjalta tai tekisin metallilangasta uuden.

Telakoneisto

Ilat viisi ja kuusi

Nyt päätin kokeilla telapyörästön kanssa jotain mitä en ole saanut jostain syystä aiemmin itseäni testaamaan. Liimaisin pyörät toisiinsa mutten runkoon, jotta koko roskan saisi kasaan ketjujen asentamista varten ja irti erikseen maalaamista varten.

Ensin asettelin sisemmät neljä telapyörää paikoilleen.

Seuraavaksi käytin tipan pikaliimaa niihin kohtiin, joihin keskimmäinen tuplatelapyörä ottaisi kiinni. Käyttämäni pikaliima sattui olemaan ärsyttävän hidasta, joten jouduin jättämään ne kuivumaan pidemmäksi aikaa. Ehkä olisin voinut käyttää leivinjauhetta myös vahvistamaan liitosta. Ehkä uloimpien telapyörien kanssa sitten.


Näiden liimausta odotellessani päätin testata, miten oikean kyljen telapyörästön kiinnitystä voisi nopeuttaa tekemällä siitä omalla tavallaan vähän hankalampaa. Tässä ensimmäisessä yrityksessäni minua huolestutti se, että uloimpien telapyörien kiinnitys ei onnistuisi samalla tavalla koska ne eivät koskeneet keskimmäisiin samalla tavalla ja joutuisin vain liimaamaan ne (sisimmät ja uloimmat) yhteen vähän ahtaasti. Liimasin siis nelikot yhteen, jotta vain pienellä pujottelulla saisin keskimmäiset telapyörät liimattua niihin kiinni.

[KUVIA PUUTTUU]

Oikean kyljen lomittaisten sisä- ja ulkopyöräparien kanssa puljaaminen ei ollut kovin kummoinen operaatio sekään, mutta niiden kanssa näpertäessäni muistin jonkun jättävän vääntösauvajousien kammetkin irti. Sitä olisin voinut kokeilla, jos olisin hoksannut.

Unohdin innoissani ottaa välikuvat sekä telakoneiston että ihan ihmeelliselle mutkalle vuosien saatossa painuneiden (kuten jossain aiemmassa kuvassa näkyi, ne olivat jostain syystä nipussa käsiin hapertuneilla kuminauhoilla) ketjujen asennuksesta. Letkutelat olivat jotenkin aina turhan tiukat paluukierroksella, ei tästä kai muuta sanottavaa ollut.

1.5.2024

Projekti II/24

Tamiyan Panther Ausf. G early

Tämä malli oli samaa vuoden 2017 kodintarjoilukeissiä, tämäkin tuli jostain jäämistöstä. Toisin kuin Jagdpanzer IV, tätä oli maalattu enemmänkin ja minun rakenteluprosessiini nähden ihan liikaa. Kasauksessa tulisi kulumaan hyvä määrä aikaa liimauspintojen edes jonkunlaiseen puhtaaksiraapimiseen.

Hmh. Aikainen versio G-variantista, tämä tuntui jotenkin todella tutulta. Olin aika varma, että olin kyhännyt tämän saman setin jo aiemmin.

Vilkaisin omia tekosiani ja moottoroitu Pantterini (Projekti IV/14) oli juuri se mitä mietin. Eli en ollut kasannut ihan samaa settiä, vain telakoneisto erosi moottorin ja pyörivien erisorttisten pyörien verran.

Lootan sisältö

Tamiyan ohjeista ei ollut sen ihmeellisempää kommentoitavaa, harvemmin niistä piti ainakaan kitistä. Edesmennyt aiempi omistaja oli merkkaillut omia maalausmietteitään eri palojen kohdalle.


 

Vaan mitäs ohjeista, veikkasin että tämän olisi saanut kasaan ilman ohjeen ohjetta. Meinasin silti kytätä niitä välttääkseni hassut virheet.

Enemmän minua nämä aikalailla valmiiksisuditut palat mietityttivät, kuten heti alkuun mietiskelin. Olinhan minä tuota tapaa jossain määrin kokeillut, viimeksi pitkän Königstiger-projektini aikana ja silloin totesin ettei se nyt oikein toiminut.

Ehkä rangoissaan valmiiksi maalaamisessa olisi itua, jos kaikki liitospinnat suojaisi maalilta. Ja jos ei liimauksissaan käyttäisi ohutta maalia joka valuessaan pilaisi maalipintoja ihan turhaan.



 

Ohjekirja kehui, että lakutelat olisivat ihan normaalisti yhteenliimattavissa ja maalattavissa. Sen näkisi sitten, mutta maalausoperaatiosta (tai sen yksihenkisestä ohjausryhmästä) tulisi oletettavasti vastaamaan Projektiassistentti II, jonka kainosta toiveesta Pantteri pääsi projektijonon keulille 😅