29.1.2012

Runkoa kasaan

Tornin jälkeen alarunko loputtomine fillareineen on luonnollisesti seuraava askel. Noita kiekkoja on ihan tuhoton määrä, saa nähdä saanko otettua niiden kanssa iisisti vai meneekö kiroiluksi. Ykköstemppu on toki pukata nuo jousituksen palaset paikoilleen (autoista(kin) mitään tietämättömänä en edes yritä vetää hatusta torsion bar suspension -käännöstä) ja vetopyörän kiinnityskilke niiden kaveriksi.


Kun skippaa hitaat kohdat, saa nopeasti valmista aikaan
Siivoilin yhden iltapäivän noita erisorttisia renkaita valupurskeista. Päätin, ettei niihin kannata tärvätä tässä välissä juurikaan enempää aikaa, koska niitä ei voi kumminkaan lyödä vielä paikoilleen. Tämä ihan siitä usein nähdystä syystä, että renkaat ja ketjut olisivat vakavasti alarungon maalauksen tiellä, joten ne on parempi jättää pykälää myöhemmäksi.






Näin minä ainakin teen nykyään, säästyn vähemmällä kiroilulla ja "miten tuonkin tuolta enää korjaa"-hetkeltä. Hyppäsin siis ohjeesta pari kohtaa yli ja jatkoin ylä- ja alarungon kasaamista. Hätäkö niissä, suoraviivaista palojen paikoilleenlatomista tuo pääasiassa on.


Sekava kustomonti-ideani
Työkalujen kohdalla rupesin miettimään, että josko nuo kaikki tai ainakin melkein kaikki löytäisivät tiensä pioneerivälinelaatikoihin sun muihin. Eivätpä olisi ruostumassa ja paskaa keräämässä kyljissä ja perässä. Takarungossa ainakin pakoputkien vieruksille sopisi jotain, kylkeenkin ehkä. Riippuu ihan siitä, miten oleellisia noiden helmapanssarien kuvittelee olevan täkäläisessä maastossa, kuten jo viimeksi mietin.

25.1.2012

Paukkuraudalla on hyvä aloittaa

Rakenteluohje alkoi tornin rakentamisella, joten siitäpä minäkin aloitin. Alun jälkeen tuota järjestystä pitääkin pitää silmällä, etten mene taas sössimään jotain maalauskelvottomaksi. Boksin mukana tornia varten tuli myös yksi Wehrmachtin kaveri, joka tosiaan näyttää ihan sakemannilta eikä täkäläisen armeijan edustajalta. Äijä jääköön siis jotain muuta mallia varten samalla kun tämä vaunu tulee kuulumaan "luukut kiinni"-sarjaan.

Kuningastiikeri - tuttu Korkkareista
Ihan ykkösenä tarkennan edellispostausta ja eritoten Laurentiuksen siihen liittyvää kommenttia. Toki elukkana kyseessä on bengalintiikeri, mutta kun kyseessä on panssarivaunu, käytän tyystin toista nimeä. Sitäpaitsi, olen lukenut nuorempana huiman määrän 70- ja 80-lukujen Korkkareita ja yhdessä niistä koko vekotin tuli ensimmäisen kerran vastaan. Siitäpä tuo nimikin.
Hitto, mistähän noita löytäisi? Mainiota lukemista ja niistä oppii vielä saksaakin. Himmel!

Torni itse
Koska päätin tehdä mallista umpiversion, kaksi ensimmäistä askelta olivat sangen yksinkertaiset. Luukut kiinni ja kahvat luukkuihin. Mietin vähän, pitäisikö noihin aukkoihin koettaa arpoa jonkunlaiset muoviläpyskät, mutta päätin jättää ajatuksen ihan suosiolla sikseen. Päätös oli helppo, koska tuollaiset periskooppilinssit olisivat vain olleet tiellä maalatessa - tai niiden maskaaminen olisi kuitenkin repinyt joko muovilinssit irti tai maalit vaunun pinnasta. En ole ainakaan vielä ihan noin vakavassa AMS-tilassa. Vielä.

Jostain syystä tornin takaosan luukku ei ollut avattavissa alkuunkaan, mikä on vähän hämmentävää. Ainakin aiemmin (joskus vuonna 2002) rakentamani Königstiger tuli tehtyä niin, että kaikki torninkin luukut sai halutessaan auki. Eipä sen väliä, en meinannut rakentaa itse tai investoida sisätiloihin.

Yhtenä pääosana oli luonnollisesti vaunun vihanpitoväline eli 88 KwK. Putkenpuoliskot menivät mukavasti yhteen, eikä saumakohdissa ollut kauheasti viilailtavaa. Koaksiaalikonekivääriä ei ole tässäkään mallissa, aukot vain. Toisaalta, en muista suoralta kädeltä, törröttääkö moinen noista yleensäkään näkyvästi vai ei.



Niin mitkä muutostyöt?
Olen googletellut kovasti jonkunnäköistä referenssiä siitä, millaisia muutostöitä suomalaisiin panssarivaunuihin on tehty. StuGeihinhan valettiin betonia, niiden taistelutilojen seinille laitettiin tukinpätkiä ja takarungoillekin rakennettiin varustelaatikoita. Veli venäläisiltä löytyneisiin Sotkiinkin taidettiin kyhäillä laatikoita, mutta niihin ei näemmä lisäilty lisäpanssarointia ties mistä käteensattuneesta. Ehkä kuningastiikerikin pärjäisi tukeitta ja betonitta, onhan sen runko- ja tornipanssarointi vailla StuG-maisia pystysuoria kohtia. Varustelaatikon paikkakin voi olla vähän ongelmallinen, ei näissä nyt niin kauheasti tilaa ole.

Ehkä osan helmalevyistä voisi heittää mäkeen ja laittaa boksin ikäänkuin roikkumaan kyljestä? Siitä telaketjujen yläpuolelta. Katsoo nyt, onko tuossakaan mitään järkeä vai riittääkö pelkkä maalipinta suomalaistamaan tämän mallin.

19.1.2012

Puoliksi suunniteltu on jo melkein tehty

Tämän vuoden ensimmäinen tosimaailmaa pienemmän skaalan projekti on, kuten taisin joskus höpistäkin, Model Expo 2011:n ostokseni. Saatoinpa miettiä jo silloin, mitä sen kanssa tekisin ja olenpa nyt varmempi ideastani. Saa nähdä, onko se loppujen lopuksi mistään kotoisin.

Rakennuskohde: SdKfz 182 mit Porsche Turm
Oli tuosta nimestä ja sen todenmukaisuudesta mitä mieltä hyvänsä, ainakin kaikki tietävät, mistä on kyse kun puhutaan Porsche-tornillisesta Kuningastiikeristä. Prototyyppitorni on minusta vängän näköinen ja "normaalia" tornia käyttävän tuotantoversion (Elvis) olen kyhännyt jo vuosia sitten. Rumahan sekin oli, joten uusi on tehtävä jossain välissä, mutta tämän jälkeen voin julistaa, että olen rakentanut kaikki Tiikerien pääversiot ainakin kerran.

Mitä jos...
Sakemannien vaunuja olen rakennellut ja maalaillut kutakuinkin aina, tosin juuri niillä väreillä ja kaavioilla, mitkä olen itse halunnut moisiin läiskiä. Tällä kertaa siirrymmekin aina yhtä kiehtovan jossittelun ihmeelliseen maailmaan.

Jos historian siivet olisivat heiluneet hippasen eri tahdissa, ehkä näillä meidänkin alueillamme olisi nähty kaapattuja Sotkia uljaampia taisteluvaunuja. Tiedä sitten, miten käytännöllinen joku ~70-tonninen teräshirviö olisi jossain Karjalan kannaksella tai muissa metsissä, mutta hitonko väliä? Hatustavetämäni vaihtoehtoaikajanan mukaan toimitetuilla Kunkuilla ei ollut niin kiire rintamalle, etteikö niitä olisi ehditty sutia uuden kotimaansa väreihin Panzergraun tai Dunkelgelbin sijasta.

Ehkä vaunuja olisi modattu muutekin, ehkä lisäämällä jotain varustelaatikoita ja muuta oleellista ryönää. Mainio tosiesimerkki löytyy, kun lueskelee, mitä täällä tehtiin StuGeille. Niihin kun valettiin betonista lisäpanssaria, heivattiin puunrunkoja kylkiin ja sen sellaista. Harkitsen.

Sodan lieskat
Jostain syystä tornifirman maalikuvioista oli yllättävän hankala löytää sitä tietoa, mitä kaipasin. Lähinnä siis värisävyjä ja patterneja. Syytän hakuongelmistani väsyneisyyttä tai vakavaa mokkavajetta ;) Päädyin loppujen lopuksi Flames of War -saitille, jossa oli juurikin kaipaamiani kuvia ja tekstiä. Eiköhän noilla päästä jo johonkin ja lopuilla loppuun asti.

Maalailuongelmaan taas tarjottiin ratkaisua Combat Modelsin suunnalta. Eivät nuo tarjoa samaa settiä Vallejon tuotteilla, mutta ehkä nämäkin toimivat ihan mainiosti.

12.1.2012

Uusi kyhäilyvuosi '12 alkaa taas poikkeavasti

Vuosi vaihtui, entäs sitten?
Talviloma on ohi ja vuoden ykkösviikko meni sangen riemukkaissa muuttoprojektin merkeissä. Sen takia pukkasinkin nuo viimeiset n postausta ajastukseen jo ennen lomaa. Tässähän nämä päivät ovat menneet, purkaessa, lajitellessa ja siirtäessä. Onneksi se on jo ohi.


Miesluolankuvatus
Työtila on sentään olevinaan jonninmoinen, saa nähdä, onko tästä oikeasti mihinkään. Nurkkaan jouduin, tietysti. Ankarassa vaiheessa tämä koko kämppä on, joten aika näyttää. Ensi viikosta joutunee rakentelemaan lisää huonekaluja, mutta ehkä se ei vie koko viikkoa?



Pukki toi boksin
Joulupukki kävi pudottamassa kiltille projektimutisijalle lisää rakenneltavaa. Mieltälämmittävästi jotain ihan uudenlaista taas, niin kuin viimekertainen puolitelavaunukin. Tarkemmin sanoen Italerin M10 "Achilles".
Italerin seteistä minulla ei ole kovin paljoa kokemusta, jos nyt oikein muistan niin sWS mit Panzerwerfer 42 oli aika karmea. Vaan annetaan tälle mahdollisuus! Vaihteeksi purkkikin on jotain muuta kuin sakemannien kalustoa niin voi taas arpoa ihan rauhassa. Toki tuostakin olisi voinut lähteä tekemään sotasaalisvehjettä, mutten taida kumminkaan.
Niin ja pikkumiehet puuttuvat harmillisesti, vaikka kannen perusteella voisi muuta luulla.

6.1.2012

Draconis Combine - 5. Sword of Light


5. Sword of Light, tunnettu myös Kultaisena Lohikäärmeenä on hyvin vanha (perustettu 2796) ja perinteikäs yksikkö. Se koostuu neljästä kolmikomppaniaisesta pataljoonasta, joten maalattavaa riittäisi, jos kaikki haluaisi maalata kasaan kaikki 48 'Mechiä. Draconis Combine on Lyyran Kansanyhteisön ohella suosikkivaltoiitani ja Sword of Lightien punainen maalikuvio on mukava maalata, joten näitä taidan tehdä lisää. Ehkä pari Lancea ainakin niin saan komppaniallisen pelilaudalle.
Catapulteja, Dragoneita, Crabeja nyt on ainakin saatava kasaan ja kun Combinesta puhutaan niin Hatamoto-Chi on ehdoton! Ilman ei pärjää. Ehkä joku Naginata ohjuslavetiksi ja jotain muita olisi tarjolla, mutta jos kaikista puhutaan monikossa niin kohtahan niitä on pataljoonallinen... Ei siinä muuten mitään, mutta Jade Falcon -Klaanin 3rd Talon Cluster on saatava ensin kasaan - seitsemälläkymmenellä kahdella Pointillaan :)




3.1.2012

Lyyran Kansanyhteisö - 3. Lyyran Kaarti


Lyyran yksiköt tuppaavat olemaan sinivalkoisia kuin mitkäkin, ovat siis helposti tunnistettavissa. Lyyran Kansanyhteisö on samoin tuonen suosikkivaltioista Sisämaailmoissa, lähinnä saksalaisosan ja "raskasta rautaa rajalle ja paljon sittenkin"-ideologiansa ansiosta. Minusta ainakin on hienoa, että siinä missä muut lähettävät tiedustelujoukkoina jotain kevyitä ja nopeita 'Mechejä, tällä porukalla Hauptmann Donnerfaust johtaa vähintäänkin raskasta tai peräti kevyemmän pään rynnäkköLancea samaan tarkoitukseen.
Kai näitäkin sopisi maalta toisen Lancellisen verran. Ehkä joku Fafnir ja jotain muita? Pitää miettiä.