18.11.2015

Pommit alle ja karkuun

Ilmataisteluohjuksia ja pommipari

Oleellisen maalaustyön valmistuttua jatkoin koneen rakentamista kutakuinkin ohjeen mukaan. Seuraavana ohjelmassa olivat pommit! Kun en tunnetusti ole lainkaan kärryillä näistä hilavitkuttimista, googlettelin hetken ja viisastuin ehkä hetkeksi.



Pääkuiluihin tuli siis asentaa kuusi kappaletta AIM-120 AMRAAM -ohjuksia, sivukuiluihin nakattaisiin yksi AIM-9 Sidewinder kuhunkin. Siipien alle tulisi taas kaksi GBU-32:ta (tai sitten 31, ota näistä selvää) eli tyhmiä rautapommeja, joihin on pultattu JDAM -älykilkkeet.


Koska en luottanut omiin arvauksiini edes wikipedian kanssa, maalasin demokratian turvat tasan niin kuin ohjeessa käskettiin. Ajattelin, että se olisi turvallisempaa kuin lähteä arpomaan ja ajaa täysillä metsään. AMRAAMit jätin normiharmaiksi muuten, mutta kärjet maalasin vaaleanharmaalla. Sidewinderit maalasin valkeiksi (useamman session aikana) mustilla kärjillä. Älypommit taas maalasin oliivinvihreiksi (VMA 71096 Panzer Olive Green). Kaikkien ohjusten periin maalasin mustat täplät ikään kuin esittämään rakettimoottorien suuttimia. [180]

Ohjaamofiasko

Päätin, että säästäisin aikaani ja hermojani kuomun kanssa. Lisämotivaattorina oli myös se, että mitä tahansa koettaisinkaan tehdä tuolle seepialitkulle, lopputulos ei välttämättä olisi siisti tai kelvollinen. Oikaisin siis ja maalasin lasiosat ulkopuolelta sysimustaksi (VMA 71057 Black).


Ideani oli se, että kun myöhemmin olisin lakkaamassa mallia, vetäisin myös tuon yli kirkkaan lakan. Mattalakkakierroksella jättäisin ohjaamolasin tietenkin koskematta ja lopputuloksena saattaisi olla ehkä öinen ohjaamo. Tai jotain. Sittenpähän se nähtäisiin.

Pommit kuiluihinsa

Kolmen AMRAAMin liimaaminen siististi riviin ahtaaseen pommikuiluun oli helpommin piirretty kuin tehty. Pienellä äheltämisellä ne kuitenkin istuivat paikoilleen. Sidewinderit taas sopivat LAU-141/A -heittimiinsä helposti, kun ne olivat niin näppärästi tarjolla ja yksin avoimessa tilassa. Mietin jälkikäteen, että olisin tietysti voinut hullutella ja vaihtaa nuo laukaisu-/lataustilassa olevat nakkaimet  siten, että pääkuiluissa olisi ollut yksi kummassakin ja sivukuiluissa taas olisi ollut sisäänvedetyt raiteet.



Ideana nuo vempaimet olivat aika hilpeät: luukut avautuvat alle sekunniksi ja tuo vempain nimenomaan heittää aseen ulos sen sijaan, että vempain putoaisi painovoima-avusteisesti (ja hitaasti). Äärimmäisen veikeää.

Hirveät luukut

Rakensin ensin laskutelinekuilujen luukut, ne olivat nimittäin huomattavasti helpommat ja yksinkertaisemmat. Pommikuilujen luukut taas koostuivat useista eri osista, olivat ärsyttävän muotoiset ja kokoiset, eikä niillä ollut kovinkaan paljoa tarttumapintaa: luukkujen pienet saranaväkäset piti saada tarttumaan tiukasti kiinni kapeaan reunaan. [230]




Viimeiset yksityiskohdat

Maalailin renkaat perinteikkäästi mustanharmaalla (VMA 71056 Black Grey) ja parit laskutelineiden sylinterit teräksellä (VMA 71065 Steel). Koska olin jo viimeistelyvaiheessa, maalasin myös aiemmin unohtamani moottorisuuttimet (VMC 70863 Gunmetal Grey) ja litkutin ne myöhemmin ruskealla (Citadel Washes Devlan Mud). Siipien merkkivaloiksi tuikkasin pienet täplät punaista (VGC 72010 Bloody Red) ja vihreää (VGC 72030 Goblin Green).



Ihan lopuksi tuhrasin koko mallin kirkkaalla lakalla (70510 Vallejo Gloss Varnish) vesisiirtokuvia varten. Kuten tarkkasilmäinen lukija saattoi huomata, tällä kertaa jätin koko mallin litkuttamisen tekemättä. [245]


2 kommenttia:

  1. Pommien takasiivekkeet ovat vähän vääristyneet, mutta "vyön tiukalle vetäneen" muodon perusteella tuo JDAM olisi mallia GBU-31(V)3/B (laivasto korvaisi jälkimmäisen kolmosen nelosella). Normaalista GBU-31(V)1/B:stä (laivasto tykkää kakkosesta ykkösen sijaan) jossa taistelulatauksena on wanha kunnon 2000 naulan Mk 84 -yleispommi poiketen tuossa on kärkenä niin ikään 2000 naulan painoinen, panssarialäpäisevä BLU-109 joita taistelulaivojen siirryttyä Valhallaan tuhoamaan toisiaan käytetään lähinnä bunkkerien tuhoamiseen.

    Tosin kokonsa puolesta taas se sitten olisi GBU-32, jos jokainen työpöydän ruutu on yhden sentin: 1/72 mittakaavassa GBU-31(V)3/B olisi 5,2 cm (377 cm) ja tuhatnaulaiseen Mk 83:een pohjaava GBU-32(V)1/B 4,2 cm (304 cm) - mutta tuon muoto taas ei ole Mk 83:a nähnytkään. Mk 83 olisi keskeltä selkeästi pulleampi ja kärkiä kohti suippenevampi.

    Hassusti myös ilmasta-ilmaan vihanpitovälineistä AMRAAMit ovat pienine evineen jotain ajanmukaisista C-mallin alatyypeistä, mutta Sidewinderit ovat isoine pyrstöineen edelleen kasarilta periytyvää M- eikä Raptorissa nimenomaan käytettävää X-mallia.

    No, tämän takia kai jengi niitä Hasegawan asepaketteja ostelee (sen lisäksi siis että Hase on viimeiset 30 vuotta tarjoillut mallinsa aseettomina)...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, sanon minä. Katselin vaan itse pikaisesti netistä ja arvasin kuvain perusteella ilman sen parempaa tietoa, mistä lie kyse. Onneksi en sentään tietoisesti väitä, että tietäisin näistä oikeasti juuri mitään, vaan myönsin ehkä viisastuneeni googlettamalla :D

      Luulen, että olet ihan oikeassa kuitenkin. Tällaiselle tollukalle nuo rakkineet näyttävät ihan tarpeeksi uskottavilta. Sitten te, jotka tiedätte (ja kärsitte tämän mittaluokan virheistä) joudutte investoimaan laadukkaampiin romppeisiin. Jostain ne rahat on tehtävä ;)

      Olin vaan tyystin ihmeissäni, kun tästä paketista paljastui jonkunlaisia pommeja. En meinaan odottanut sitä ensinkään.

      Poista