31.7.2013

Lentelyn kannalta oleellisin

Valintojen maailma

Jotkut lupaukset on tehty pidettäviksi. Ei-yllättävänä ratkaisuna siirryin siis lentävän koneeni tulevan aseistuksen pariin. Projektin alkuvaiheessa mainostetut lisäkomponentit eivät kaikki olleet mahtumassa siipien alle, joten ensin oli suoritettava raakaa arvontaa. Lisätankit eivät varmaan yllättäneet ketään poisputoamisellaan, niiden kaveriksi kentälle jäivät peruspommit. Rynnäkkötehtävään lähtenyt kone varusteltiin siis kahdella UB-32M-57 -rakettikasetilla, kahdella raskaammanpuoleisella yksittäispakatulla S-25 OFM -raketilla ja ihan kaiken varalta parilla R-60 lyhyen matkan ilmataisteluohjuksia.

Kamat kasaan

Yllälistattujen kasaaminen oli sangen pikainen aliprojekti, kuten olettaa saattaa. Siivoilin valujälkiä sieltä täältä ja mietin, että uskallanko viilailla noita erinäisiä kanardeja ja siivekkeitä siistimmiksi. Vielä en uskaltanut, mutta ehkä myöhemmin.


Pommiräkit

Johonkin nuo vehkeet pitäisi saada roikkumaankin, mutta rangassa oli vain kaksi laukaisukiskoa. Epänäppäränä ja täytenä tumpelona arastelin seuraavaa askelta lievästi, mutta kun mietin, että nuo kiskot ovat aika pienet, siipien alapinnoissa ja muutenkin ehkä hyvin ei-huomiotaherättäviä osasia kokonaisuudessa, saattaisin selvitä ehjin nahoin.

Napsin siis millisestä muovilevystä muutaman sopivankokoisen suunnilleen suorakulmaisen palasen alkuperäispaloja mallina käyttäen. Seuraavaksi väkersin ensimmäisen koepalan suunnilleen mallikuvan muotoon - "tarpeeksi sinne päin" oli päätökseni ja jatkoin seuraavien kanssa.



Ihan kaikkia pintaruntuja en aikonutkaan lähteä jäljittelemään ilman kunnollista kaiverrustyökalua. Tyydyin siis tuohon etupäässä jotenkuten näkyvään pystysuoraan uraan. Tiedän kyllä, kaikki noista läpysköistä ovat vähän eri mallisia ja mitä vielä, mutta kuten aiemmin totesin, ihan tarpeeksi sinne päin palikoiksi, jotka vain töröttävät siiven alapinnan ja huomattavasti mielenkiintoisemman kaluston välissä jemmassa.

Jostain syystä keksin tehdä vain kahteen palaan asetustapin virkaa toimittavat väkäset. Taisin olla niin touhuissani kahden ensimmäisen kanssa, etten edes ajatellut koko asiaa. Ai tekisin uudet erikseen? Eivätköhän nuo kaksi pysy kiinni ihan noinkin.

4 kommenttia:

  1. Tuota... laukaisukisko kiinnitetään ripustimeen, koska R-60 ammutaan siitä, mutta rakettikasetit menevät ripustimeen käsittääkseni ilman kiskoa?

    Toki on eri asia jos ripustimet puuttuvat kokonaan, mutta ripustimet ovat yleensä jämerämpää tekoa kuin laukaisukiskot ja eri muotoisia. Saa googlettaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Google on ystävä, kun vaan osaa käyttää ;) Joka tapauksessa: älä vielä polta päreitäsi pohjaan asti, mikään ei ole vielä kiinni missään ja ehdin korjata erheitäni vielä hetken.

      Tämän siitä saa, kun ei harrasta vallankaan tuoreita (!) ilmasotakoneita... Kaikki ei mene kerralla nappiin kun en tiedä katsoa kaikkea oleellista 8)

      Poista
  2. Komento takaisin. Neukkukoneissa (mahd. myös joissain jenkkikoneissakin) näköjään laukaisukiskon voi kiinnittää suoraan siipeen ilman, että välissä on tavallinen ripustin. Mutta se pitää edelleen kutinsa, että rakettikasetit eivät mene ohjuksen laukaisukiskoon vaan jonkin sortin ripustimeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minä katselin ihan noiden palojen perusteella. Joka tapauksessa ainakin yksi pari jonkunmoisia romuja on vielä koetettava pykätä. Kiitos feedbackistä jo tässä vaiheessa!

      Poista