14.8.2024

Panzer IV erilliset telaketjut

Artikuloidut kolmannen osapuolen irtopalatelaketjut

Otsikosta varmaan ilmeni, että en halunnut lähteä puljaamaan sarjan omien link & length -ketjunpätkien kanssa. Kautta aikain ensimmäisessä telaketjumallissani (Revellin 1:72 StuG III sianpäällä) oli tuommoiset enkä tykännyt niistä niin ollenkaan. Sain kai traumoja tai olin vain pitkävihainen.

Panzerwerk Design

Joskus aiemmin törmäsin youtubessa Panzermeister36:n katsaukseen 3d-tulostetuista ketjuista ja päädyin ihan niiden perusteella katselemaan paria eri valmistajaa. Tullauksen kanssa puljaaminen ei oikein napannut, joten ajattelin suosia sisämarkkinoita ja tilata puolalaiselta Panzerwerk designilta jotkin noista tarjollaolleista ketjutyypeistä (1 - 8). Muita tarjokkaita olivat T-Rex studios ja Tankcraft, joista jälkimmäisen nettikaupasta olivat Adam Mannin kanssa yhteistyössä suunnitellut telaketjut hävinneet kokonaan. Ei sitten, jollei raha kelvannut.

Tietysti olin mietiskellyt tätä jo pitkään ja pässiäisen '24 aikaan sain vihdoin ostohousuni jalkaan asti ja itseni nettikauppaan. Vaan useamman päivän ajan saitti palautti pelkkää HTTP503-virhettä eikä konsolilokeista ollut sanottavasti iloa. Kun manasin tätä ääneen, nettikauppa nousi pystyyn seuraavana vai sitä seuraavana päivänä kesken kaiken arpomiseni.

Ostoskorivaiheessa vasta kävi selväksi, että ainoa maksutapa oli paypal, jota vähän karsastin jos vain saatoin valita jotain muuta. Jätin sitten tämän odottelemaan ja katsoin kakkosvaihtoehtoani (spoileri: en valinnut sitä vaan tilasin nämä), jonka kuitenkin dokumentoin seuraavaan kappaleeseen ihan vain tarinan täydellisyyden nimissä.



Keväinen kalenteri oli kotona aika järkyttävä, joten sinä maanantaina kun kuriiri oli toimittamassa pakettia, aikaikkuna oli tietysti "illalla" eikä sinä päivänä voitu varmistaa että joku olisi ollut koko illan kotona. Hyväksyin sitten "haen itse bensa-asemalta sen sijaan että kantaisitte kotiovelle mistä teille maksettiinkin"-vaihtoehdon ja yhden päivän lisäviiveen, koska miksi nämä voisivat toimia fiksusti?

Parastahan oli, että loppujen lopuksi joku oli kotona mutta sitäpä ei tiedetty siinä välissä kun päätös piti tehdä :D



 

T-Rex Studios

Näilläkin oli tyyppi 3a -ketjuja tarjolla, joten rupesin katselemaan tarkemmin. Hinta oli edukkaampi ja nettikauppakin näytti toimivan.

Kuudellakymmenellä amerikanrahalla plus tullausrävellys ja alvi, tämä oli hyväksyttävissä. Mutta sitten tilauksen maksamisvaiheessa täälläkin ainoa vaihtoehto oli paypal.

Jos minä jouduin sitä käyttämään niin jättäisin ainakin tullausvaivat pois niskoistani, jos vain voisin. Vain tuon ajatuksen takia tarkistin vielä viimeisen kerran Panzerwerkin saitin ja hokkuspokkus, nyt se toimi. Muuten olisin tilannut T-Rexin ketjut ilman sen ihmeempiä mutinoita.


Resiiniketjut

Hain pakettini tiistai-iltana lähibensa-asemalta. Lootassa oli lyhyen ytimekkäät ohjeet ja kolme pussillista osia: telakengät sekä A- että B-pinnit niiden yhteenliittämiseen.



 

Ketjujen kasaamisoperaatio

Nuo kiinnityspinnit olivat kissan viiksikarvan paksuisia ja näillä nakkisormilla niiden kanssa puljaaminen oli jännää. Kasasin ketjuani linkki kerrallaan ensin lisäämällä uuden kengän, pitämällä sitä sormissani tiukasti ja sitten laittamalla kiinnitystapit/-akselipuolikkaat puolittain ja sitten painamalla ne tiukemmin kiinni pinseteillä kunnes ne päästivät pienen "raps"-äänensä.

 

Tietysti tuota ensimmäistä lyhyttä pätkää piti testata vetopyörän kanssa. Se istui kuin tehty.

Minulla oli oletettavasti ylimääräisiä telakenkiä, joten ajoketjujen lisäksi saatoin tehdä myös ketjupanssarin näistä.



 

Oikean telaketjun kasaamiseen meni kolmen illan rakentelusessiot. Arpomiseen ja pähkäilyyn meni oma aikansa, samoin leikkimiseen testailuun ja koesovituksiin. Alkuhidastelun jälkeen löysin hyvän rakentelumetodin ja ketjun kasaaminen nopeutui selvästi.

Vasemmanpuoleinen ketju eteni ja valmistui tietysti ripeämmin, kun olin jo keksinyt miten se parhaiten kasattiin.

Ehtiessäni kasasin vielä pätkän ketjua keulaan asennettavaksi. Tässä välissä en koesovitellut tarpeeksi, joten en huomannut tehneeni yhtä palaa liian pitkää pätkää. Telakenkiä ja pinnitappeja oli vielä jäljellä. Hamstrasin tietysti vainoharhaisesti kahta A/B-paria ketjujen yhteenliittämistä varten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti