24.2.2016

A-tarvikkeet

Hyvänmittaisen tauon jälkeen palasin pahkasian kimppuun. Ensimmäisenä toimenpiteenäni viilasin renkaiden pohjista muutaman millin pois, jotta väkkyrä seisoisi paikallaan nätimmin. Nokkaan asennetuista painoista huolimatta malli oli edelleen taipuvainen istumaan pyrstöllään, joten jonkunlainen pohjalaatta oli ilmiselvästi tulossa todo-listalle.

Alustavat toimenpiteet

Kuten tunnettua, en ole näistä turhan hyvin kärryillä, enkä myöskään ole jaksanut huolestua, josko TER jaksaa kantaa kolme MOABia vai ei, kunhan olen saanut jotain kiinni koneeseeni. Rupesin maalailemaan hallussani olevia palikoita fiiliksen mukaan. A-10A-paketin rangoissa oli paria erityyppistä  ripustinta (olettaisin ainakin toisen olevan TER) ja maalasin ne pikaisesti käsin vihreiksi (VMA 096 Panzer Olive Green).

Samoin maalasin alustavasti muutaman pommin ja neljä/kuusi LAU-kasettipalasettiä samalla vihreällä. Allaolevassa kuvassa laskutelineiden ulkopuolisilla telineillä on laiskasti soviteltuna vanhan tv-antennin näköiset ripustimet, pari pitkänokkaista pommia (GBU-10 Paweway II), pari GBU-8:aa (jotka olin googletunnistanut jo F-16:n parissa arpoessani) sekä todennäköisesti täysin harhaoppisesti vihreiksi maalattuja AGM-65:ia.



Kevyttä tutkimustyötä

Ajattelin, että päästän mopoparkani ihan täysin lapasesta näiden murkuloiden kanssa. Selailin nettiä ympäriinsä eri pommien merkintöjä ja muita värikuvioita etsiessäni. Ajattelin ensin tehdä kaikista Maverickeista samanlaisia, mutta allaoleva sitaatti avasi silmäni mahdollisuuksille.

"When it comes to the actualy seeker head section (meaning the glass up front): Clear means it is a EO (TV or CCD) or a laser variant, and the dirty tan/yellow color means it's an IR variant." [lähde]

Myönnetään, että löysin kerran mielestäni mainion lähteen murkuloiden raitoja varten, mutta arvatkaas, löysinkö sitä enää millään ilveellä myöhemmin? En tietenkään. Törmäsin myöhemmin kakkoskuvassa näkyvään taulukkoon, josta löysin aiemmin havaitsemani ja osittain jopa oikeinmuistamani merkinnät.


Keltainen raita (VMA 71002 Medium Yellow) oli räjähteen (HE) merkki, ruskea raita (VMC 70872 Chocolate Brown) taas rakettimoottorin ('mutinoitten tarvenäkökulmasta katsottuna). Näiden alla sai olla kutakuinkin mikä tahansa tilanteenmukainen väri, hyvä hyvä. Aiemmin olettamani harhaoppisuus ei sitten ollutkaan kuvainraastoa vaan ihan sallittu ratkaisu.

Ihan silkkaa julmuuttani päätin, että jokunen pommi olisi ehkä vähän kyseenalaista laatua, ainakin jos Geneven sopimusta mietitään. Maalasin siis kolme pikkupommia harmaiksi (VMA 71120 USAF Medium Grey) ja myöhemmin koetin arpoa niihin tummanvihreän (VMA 71124 USAF Green) katkonauhan myrkkytaistelukärjistä varoittamaan.

Halusin näiden kaveriksi ainakin pari napalmipommia, koska miksi ei? Näille tulisi siis ylläolevan taulukon mukaan punainen runtu (VMA 71085 Ferrari Red). Tässä suunnitelmani lyhyesti, ennen naurettavan yrityksen vuoroa...

Tuumasta toimeen taas kerran

Aloitin Maverickien rakettimoottorimerkinnästä, koska niitä oli tehtävä kuusi, eikä ruskeaa tarvittaisi muualla. Ovelasti noihin pulikoihin oli mallinnettu urat merkitsemään sopivia kohtia (tai sitten ne olivat jotain muuta varten, mutta väliäkö hällä) molemmille värinauhoille. Ruskeat nauhat maalasin siis siivekesettien väliselle alueelle.

Sitten kävin läpi joka ikisen pommin tunnistetuista tuntemattomiin (GBU:t 8 ja 10 lunttasin boksin ohjelirpakkeesta (miksi en ollut huomannut sitä aiemmin?)), loppujen tyypeistä olen vielä tätä kirjoittaessani autuaan tietämätön) ja maalasin pari kerrosta keltaista. Tein nämä kaikki käsin, koska olin liian laiskalla tuulella ruvetakseni maskaamaan naurettavan pieniä kaistaleita ja säätämään kynäruiskun kanssa.





Huomasin sitten, että olin innoissani maalaillut vähän liikaa keltaisia raitoja. Maalasin sitten toiseksi viimeisessä kuvassa näkyvät keltaraidalliset vihreät pomminpuolikkaat (3) taas umpivihreiksi. Liimasin ne kasaan ja maalasin niiden ympäri vähän myöhemmin punaiset raidat. Nuo olivat jotenkin sen näköisiä vehkeitä, että ne olisivat syöneet napalmia.



Noiden vieressä oli kolme pientä pommia pienillä tuplasiivillä. Ne maalasin harmaiksi ja koetin askarrella niihin jonkunlaisen vihreän katkoviivan. Tein tämän tietysti laiskimmalla tavalla eli maalasin ensin vihreän runnun ja katkoin sen pitkittäissuuntaisilla harmailla vedoilla. Kai ne asiansa ajavat.


Kustomointia

Olin saanut aiempina viikkoina (googlettelun tuloksena) mielestäni hyvän, mutta ehkä lievästi riskaabelin idean. Lopputulos näyttäisi onnistuessaan mahtavalta, eikä kuulostanut hankalalta toteuttaa. Osa ohjuksista olisi varustettu infrapunahakupäällä ja osa kamera- tai laserhakupäällä. Päätin, että kaksi näistä olisi helpompaa mallia ja maalasin niiden kärjet (VMC 860 Medium Fleshtone). Loput neljä irroitin valurangasta ja viilailin turhan kärjen osan pois.




Olisiko tästä mihinkään? Kenties. Toivoin ainakin, että lopputulos olisi jotain muuta kuin "mitä menit tekemään, hölmö?"-kommentteja kirvoittava.

2 kommenttia:

  1. Eihän mikään ole hölmöä mikä koskee tuhmia aineita :p Ja hyvältä näyttää sitäpaitsi.

    A-10:n moniripustimista toinen pari on todennäköisesti TER pommeja varten, toinen pari taas LAU-88/A laukaisukiskotroikka kolmea Maverickia varten (yksittäisen LAU-117 laukaisukiskon asemesta).

    Maverickejakin on muuten oikeasti maalailtu oliivinvihreiksi, eivät kaikki ole valkoisia.

    Pienet pommit tuplaevillä ovat 500 naulan Mk82-yleispommeja joissa on putoamista hidastavat Snakeye-ilmajarrut (tai no, Mk 15 Tail Retarding Device) että ne voidaan pudottaa matalammalta ilman että pudottava kone ottaa osumaa. Kaipa kuoreen olisi saanut räjähteiden lisäksi muutakin sullottua...

    Pulleat pommit eivät ole alunperin napalmia vaan wanhoja 750 naulan M117-yleispommeja, josta oli kyllä olemassa myös sariinilla täytetty MC-1 variantti. Hupaisana anekdoottina M117:ä ei tuotettu enää sen jälkeen kun Mk80-sarja tuli 60-luvulla tuotantoon, mutta koska niitä oli ollut varmuusvarastoissa ison kolmosen varalle vähän enemmänkin, niin viimeiset M117-pommit pudotettiin vasta kesäkuussa 2015...

    Pikkaisen silmiä siristämällä tosin M117:n kuori (pl. kärjen iskusytytin) näyttää myös enemmän kuin vähän SUU-30 kuorma-ammukselta (todennäköisesti ei mikään sattuma, mitä sitä pyörää tahi aerodynamiikkaa keksimään uudelleen), johon BLU-68 tai BLU-70 palosirotteita lataamalla siitä tuli CBU-54 tai CBU-53 rypälepalopommi. ;)

    Hasegawan asepaketti 1:ssä ne löpötankin näköiset olisivat olleet BLU-27 napalmikanistereita (ilman pyrstöeviä menisi BLU-1:stäkin). Noin ylipäätään, napalmitankit näyttävät löpötankeilta, etenkin kun pyrstöevät tupataan usein jättää asentamatta - satunnaisesti kieppuva tankki levittää lastinsa tehokkaammin pitkin maita ja mantuja. Ja itse asiassa Vietnamissa (ja aiemmin Koreassa) nimenomaan käytettiin paljon käytöstä poistuneiden konetyyppien löpötankkeja napalmilla täytettynä "oikeiden" palopommien asemasta. Nykyisin käytössä on enää ympäristöystävällisempiä, vähemmän bentseeniä sisältäviä Mk 77 -not-napalmipommeja.

    VastaaPoista
  2. Jestas, sinä olet taas vaihteeksi paljon syvemmällä tuossa pommien tietosuossa kuin minä pienellä googlailulla :) Vaan se nyt oli jo etukäteenkin tiedossa.

    M117 näyttää kapeakärkisemmältä kuin tuo kuorma-ammus, mutta eipä tyhmissä pommeissa nyt niin kauheasti muotoeroja ole. Joten sinänsä sitä voisi kutsua melkein miksi vain ja päästä ainakin itsenikaltaisen likinäköisen filtteristä läpi ihan tuosta vaan. Päätin siis ihan vaan fiiliksellä, että nuo M117-pökäleet olisivat jotain muuta kuin tylsiä rautapommeja :)

    Katselin niitä tölkkejä myös, mutta ne olivat vähän arkisen näköisiä tähän koneeseen :D Ja pudotustankkien käyttö pommeinahan on ihan nerokkaan yksinkertainen idea, nehän on tarkoitettu pudotettavaksi!

    VastaaPoista