31.1.2024

Puuta ja metallia

Lämpimiä ruskean sävyjä

Ostin joskus kesemmällä puunmaalausta varten maalisetin. Se nyt osui käteen kun olin Hobby Pointissa muutenkin ja olemassaolleet puunväriset maalini olivat turhan tummia kaikki, jos enää tulivat edes purkeistaan ulos.

Tämä uusi lootallinen oli tavallisesta Vallejosta poiketen AK Interactiven (kolmannen sukupolven, ooh ja aah!) maalisarja. Kuutta eri väriä ja takakannessakin oli kuvatukset siitä, miten taidokkaissa käsissä saisi hienoa jälkeä aikaan. En huijannut itseäni uskottelemalla että saisin mitään läheskään samanlaista toteutettua, oli maalisetti mikä hyvänsä.


Tietysti purtiloissa oli värikoodit, jotka eivät olleet samoja kuin takakannen esimerkeissä (mutta kyljen vastaavuuspalluroissa ne kyllä olivat). Piti vain katsoa, mitä teki ':)

Puukamppeet

Ajattelin, että eri kalikat olisivat eri puulaatuja tai eri tavoilla käsiteltyjä, joten maalaisin vaunun kaluston kahdella eri tavalla. Puulaatikot olisivat samanlaiset tummat, lapioiden ja sahan kahvat taas vaaleampaa puuta.

Pohjavärit

Vaaleat maalasin korkinvärisiksi (AK11119 Cork), se näytti tässä välissä aika kivalta puulta ja minä ainakin uskoisin sen vaikka koivuksi samantien. Kun vain osaisin maalata syitä.

Puulaatikot maalasin tummanruskealla (AK11110 Weathered wood (Leather Brown)). Oli noissa lankuissa pintatekstuuriakin, jonka saisi kenties litkuttamalla korostettua.

Tässä nyt vielä vasemmankin kyljen kamat näytille.

Syyt

Aloitin laatikoiden puunkaltaistamisyritykseni maalaamalla vaaleammalla värillä (AK11117 Varnished wood (Cork)) enempivähempi suoria viivoja syiksi. Tein tarkoituksella myös jokusen mutkan oksanpaikkoja varten. Ensimmäinen versioni tästä oli turhan varovainen, koska lankuissa oli vain erimittaisia ohuita viiruja, eikä se näyttänyt ollenkaan oikealta.

Tein sitten vähän luontoni vastaisesti isompia runtuja niin, että pohjalla ollut tumma ruskea jäisi pienempään rooliin. Muodot tuntuivat yleisesti ihan siedettäviltä, mutta ehkä vähän sarjakuvamaisilta. Vähän myöhemmin vetäisin lootien päälle jokusen hennon vielä vaaleamman raidan (AK11115 Freshly cut timber (Light earth)) korostukseksi.


Lapioiden ja sahan puukepakoiden syyt koetin maalata ohuilla, ohuilla raidoilla samaa vaaleaa ruskeaa (AK11115) kuin millä korostin laatikoitakin. Ensifiiliksenä vaaleat puut näyttivät paremmilta kuin tummemmat puusysteemit. Vaan testaamallahan nämä selvisivät.


Lähikuvissa näkyi että sahan telineen maalihilseily ei ollut turhan hyvää ja että siihenkin oli jäänyt pätkä kissankarvaa. Yllättävää ettei kissoista ollut jäänyt tuon useampia merkintöjä.

Metallipalat

Koetin uudemman kerran jäljitellä vähän kärsineen paljaan teräksen efektiä, parhaassa tapauksessa se näytti vähän sinkityltä mutta huonoimmillaan enemmän vain pakkasen huurtamalta. Laimensin vaaleanharmaata (VGA 72749 Stonewall Grey) hanavedellä todella ohueksi, sitten tökin epämääräisiä läiskiä metallipintoihin. Taas tässä paljastui jokunen ejektorinjälki tai huomaamattomuuttani siivoamaton valusauma, graah!







Näiden päälle tulisi sitten erinäinen määrä öljylitkua, joko seepiana ja/tai erilaisina ruosteina. Tai no, minulla oli edelleen kahta ruosteväriä, joten vanhempaa ja tuoreempaa oli tarjolla ja yleensä minä käytin niitä molempia vaihtelua varten.

Naulat matka-arkkuihin

Vedin hatusta pari naulanpaikkaa ja tökin niihin pienet täplät tummanharmaata naulankantoja merkkaamaan. Tietysti näitä kuvia katsoessani keksin, että kai kannessa voisi olla nauloja muutenkin kuin vain ääripäissä, joten saattaisin päätyä lisäämään näitä myöhemmin. Tai sitten antaisin tuon olla noin, idea ehkä selvisi jo tuollakin täppämäärällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti